Gemeente Middelburg

2010: Middelburg herdenkt 'Het Vergeten Bombardement'

Op 17 mei 2010 is het 70 jaar geleden dat een groot gedeelte van de binnenstad van Middelburg in vlammen opging door het Duits bombardement. Om deze gebeurtenis uit de vergetelheid te halen, organiseren het Zeeuws Archief en de gemeente Middelburg in mei 2010 een grootse herdenking. Ter voorbereiding op de herdenking is vandaag de website www.vergetenbombardementmiddelburg.nl gelanceerd met onder andere nieuwsberichten, achtergrondinformatie en afbeeldingen.

Herdenking

De ooggetuigen van het bombardement raken op leeftijd. Om hen nog een kans te geven om samen de gebeurtenis te herdenken, wordt er in mei 2010 een speciale bijeenkomst georganiseerd. Verder bestaat de herdenking onder andere uit diverse exposities; een expositie in het Stadhuis over het bombardement, een expositie over de wederopbouw in het Zeeuws Archief en de mobiele expositie De Bunker. De Bunker is een multimediale reizende expositie van Anno (het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis) over dilemmaâs van gewone burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het draait allemaal om keuzes en de indringende vraag: âWat zou jij doen?â.
De expositie, primair bedoeld voor iedereen tussen de 12 en 65, mensen die de oorlog niet bewust hebben meegemaakt, ontving in december 2008 de Gouden Reiger als waardering voor de uitmuntende wijze van doelgroepcommunicatie met audiovisuele en interactieve media.

Onderzoek

In mei 2010 worden de resultaten van een onderzoek naar het bombardement van Middelburg gepresenteerd in een boek. Tevens wordt er een internationaal symposium georganiseerd over Het Vergeten Bombardement. Daarnaast verschijnt er een stadswandeling door het centrum van Middelburg langs plekken die door het bombardement getroffen zijn.

Website

Er is een website gelanceerd met achtergrondinformatie, nieuws, artikelen, afbeeldingen, het programma en bronmateriaal. Via www.vergetenbombardementmiddelburg.nl kunnen geïnteresseerden alle voorbereidingen voor de herdenking op de voet volgen.

Initiatief

De herdenking rondom Het Vergeten Bombardement Middelburg is een initiatief van de Adriaan van Westreenen Stichting. De heer C.J.P. van Westreenen, oprichter van deze stichting, heeft het bombardement op Middelburg zelf meegemaakt. De organisatie van de herdenking is in handen van het Zeeuws Archief en de gemeente Middelburg. Het verwoeste stadhuis (Afbeelding uit Zeeuws Archief) Het verwoeste stadhuis (Afbeelding uit Zeeuws Archief)

Gemeente Middelburg | Kanaalweg 3 | 4337 PA Middelburg | 0118 675000 | routebeschrijving | openingstijden | info@middelburg.nl