Gemeente Noordenveld

koninklijke onderscheiding uit in Amsterdam

Burgemeester reikt koninklijke onderscheiding uit in Amsterdam

Gepubliceerd op: 15 mei 2009

Burgemeester Hans van der Laan reikt op vrijdag 15 mei 2009 een koninklijke onderscheiding uit aan de heer prof. dr. B.G. Deelman uit Peize (Scharenhulsedijk 13). De uitreiking vindt plaats in de aula van de Universiteit van Amsterdam, tijdens een symposium ter ere van de heer Deelman. De heer Deelman wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Pionier van klinische neuropsychologie

De heer Betto Deelman (1934) is neuropsycholoog en was van 1957 tot zijn pensionering in 2000 in diverse functies werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij wordt beschouwd als een pionier van de klinische neuropsychologie, die het vak in belangrijke mate heeft vormgegeven. Hij heeft zich in de periode 1985 - 2008 intensief ingezet voor de realisatie van een specialistenregister voor klinisch neuropsychologen. Zijn boek `Klinische Neuropsychologie'(1997) is een standaardwerk en geeft al jaren richting aan het klinisch neuropsychologisch werk. Tijdens zijn wetenschappelijke carrière heeft hij een aantal tests ontwikkeld die tot op heden van belang zijn voor de kwaliteit van de diagnostiek van de zorg in Nederland. De heer Deelman is oprichter van de Nederlandse Vereniging van Neuropsychologen en tevens initiatiefnemer voor een opleiding tot specialist in de klinische neuropsychologie. Daarnaast heeft hij diverse internationale functies met betrekking tot de neuropsychologie vervuld.

Betto Deelmanprijs

Tijdens het symposium wordt bekend gemaakt dat de Betto Deelmanprijs in het leven is geroepen en vandaag voor het eerst wordt uitgereikt. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de klinische neuropsychologie. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. De Betto Deelmanprijs wordt vandaag uitgereikt aan de heer dr. Han Diesfeldt.