Van der Veer nieuwe voorzitter bètatechniek-agenda in Nederland

15/05/2009 15:17

Platform Bèta Techniek

Van der Veer nieuwe voorzitter bètatechniek-agenda in Nederland

Nederlandse bètatechniek naar top van Europa in 2016

Jeroen van der Veer wordt per 1 oktober 2009 de nieuwe voorzitter van het Platform Bèta Techniek. Met Van der Veer krijgt de bètatechniek-aanpak in Nederland opnieuw een daadkrachtige en inspirerende leider. Hij zal uitvoering geven aan de ambitie om het succes van het Platform uit te bouwen en Nederland op dit punt naar de top van Europa te brengen. Van der Veer is tot 1 juli 2009 Chief Executive van Royal Dutch Shell plc.

Van der Veer is al jaren intensief betrokken bij het zorgen voor een goede beschikbaarheid van bèta's en technici in Nederland. Hij is een van de grondleggers van Jet-Net, waarin tientallen bedrijven als Shell, DSM en Philips samen met havo/vwo-scholen de keuze van scholieren voor bètatechniek in positieve zin stimuleren. Van der Veer zal voortbouwen op de succesvolle aanpak van het Platform die gekozen is onder voorzitterschap van Arie Kraaijeveld, en zal zich tot doel stellen Nederland tot de top te laten behoren als het gaat om bètatechniek. Bètatechnici zijn belangrijk voor de innovatie van Nederland, zowel in de industrie als in andere sectoren. Bedrijven in alle sectoren hebben of krijgen de komende jaren tekorten aan bètatechnici.

Na vijf jaar bètatechniek-agenda goede resultaten geboekt

Het Platform is in 2004 opgericht om te zorgen voor meer bètatechnisch opgeleiden. Na vijf jaar een landelijke en integrale bètatechniek-aanpak zijn aansprekende resultaten geboekt. De 15%-instroomdoelstelling wordt voor het hoger onderwijs behaald: HBO-instellingen en universiteiten zijn er in toenemende mate in geslaagd de instroom voor bètatechniek-studies te vergroten.

Ook in andere sectoren zoals VMBO, MBO, HAVO en VWO is de keuze voor bètatechnische richtingen flink gestegen. In het primair onderwijs doen duizenden scholen mee en is wetenschap en techniek sterk in ontwikkeling op school.

De afgelopen jaren hebben ook bedrijven via succesvolle initiatieven als Jet-Net, Vakcolleges en TechniekTalent.nu belangrijke bijdrages geleverd aan dit succes. In veel regio's wordt door onderwijs, bedrijven en overheden goed samengewerkt om te zorgen voor kwalitatief en kwantitatief betere bèta's en technici.

Doorzetten van succesvolle aanpak

Op verzoek van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Economische Zaken heeft het Platform Bèta Techniek een agenda gemaakt over de toekomst van de bètatechniek-aanpak. Deze agenda heeft als ambitie dat Nederland in 2016 in Europees verband duurzaam aansluiting heeft gevonden bij de koplopers.

De agenda is samen met veel partijen uit onderwijs en bedrijfsleven ontwikkeld om het geboekte succes verder te verduurzamen, te versterken en uit te breiden. De hoofdpunten uit de agenda zijn:


1) het leggen van een breed fundament in het primair en voortgezet onderwijs ten behoeve van talentontwikkeling en wetenschaps- en techniekcompetenties;


2) het verbinden van investeringen in bètatechnisch MBO en HBO met economische en maatschappelijke innovatiethema's; en


3) het in samenwerking met het bedrijfsleven en onderwijs duurzaam maken en uitbouwen van de succesvolle bètatechniek-aanpak in alle sectoren van het onderwijs.





http://www.platformbetatechniek.nl