Ministerraad


Verantwoordingsbrief 2008: kabinet ligt op koers en houdt ambities hoog ondanks recessie

Persbericht | 15-05-2009

De uitvoering van het Beleidsprogramma 'Samen werken, samen leven' van het kabinet ligt voor de meeste doelen en projecten op koers. De economische recessie zal voor de rest van de kabinetsperiode haar weerslag hebben op een aantal van de 74 doelen. Het kabinet stelt echter de doelen niet neerwaarts bij. De ambities blijven hoog, maar zullen wel moeilijker haalbaar worden. Het aanvullend beleidsakkoord 'Werken aan toekomst' (van 25 maart 2009) bevat maatregelen om de negatieve effecten van de recessie zo goed mogelijk op te vangen. Dat schrijft minister-president Balkenende in de Verantwoordingsbrief 2008 aan de Tweede Kamer.

Met de Verantwoordingsbrief presenteert het kabinet de voortgang van de beloften uit het Beleidsprogramma transparant en meetbaar. De resultaten over 2008 laten zien dat de uitvoering van het Beleidsprogramma voor 82 procent van de beleidsdoelen (inclusief de projecten) op koers ligt. In 2007 was dat nog 44 procent. In 2007 kon de helft van de beleidsdoelen (nog) niet worden gemeten, in 2008 is de meetbaarheid van de doelstellingen vergroot naar 99 procent. Het kabinet maakt gebruik van de 'delivery'-methodiek, die voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk is toegepast. De Nederlandse burger krijgt met deze methodiek meer inzicht in de resultaten en de effecten van het kabinetsbeleid.

Het kabinet kan en wil niet geïsoleerd te werk gaan. De beoogde resultaten en effecten kunnen, zeker in deze economisch zware tijden, alleen gehaald worden door een bundeling van krachten. De onverminderende inzet van medeoverheden, bedrijven, burgers, maatschappelijke instellingen en organisaties is nodig.