Partij van de Arbeid

Reactie op krimpcijfers

15-05-2009 04:16

De economie is met 4,5 procent gekrompen in het eerste kwartaal van 2009, de grootse krimp in 50 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 'Dit komt niet onverwacht, maar elke keer schrik je er toch weer van', reageert PvdA-kamerlid Paul Tang. 'Vroeger of later komt er een kentering. Tot dit tijd is het goed dat de overheidsuitgaven doorgroeien, om de vraaguitval van burgers en bedrijven te compenseren.'

Uit de cijfers van het CBS blijkt niet alleen de export en investeringen fors afnemen, maar dat ook burgers minder geld uitgeven. De overheidsuitgaven namen nog wel toe. Dat is volgens Tang dan ook essentieel. De economie krimpt en daardoor nemen de overheidsinkomsten snel af. Maar de uitgaven blijven niet alleen op peil, maar nemen zelfs toe. Dat is een belangrijke stimulans voor de economie.

In 2008 was er nog een begrotingsoverschot van 6 miljard euro. Dat is nu omgeslagen in een tekort van ruim 33 miljard euro. Al met al is dat een impuls van bijna 40 miljard euro voor de economie. Terwijl het kabinet in 2003 ervoor koos om te bezuinigen toen het tegenzat, heeft dit kabinet besloten de begrotingsregels te veranderen en niet te bezuinigen, legt Tang uit. Nu bezuinigen zou heel onverstandig zijn geweest. Door het tekort op te laten lopen, wordt de economie automatisch gestimuleerd.

Daarnaast heeft het kabinet nog een pakket aanvullende maatregelen gepresenteerd met gerichte investeringen. In totaal gaat het om extra investeringen in 2009 en 2010 van ruim 6 miljard euro voor duurzame bouw, de arbeidsmarkt, liquiditeit voor ondernemers en onderwijs en onderzoek.

Een greep uit de maatregelen:

* er komt meer geld beschikbaar voor subsidies voor ondernemers die milieuvriendelijke investeringen doen en voor onderzoeksuitgaven;
* scholen en zorginstellingen worden versneld opgeknapt;
* bruggen, wegen en sluizen worden versneld aangelegd, of het onderhoud wordt naar voren gehaald in de tijd;
* er is 200 miljoen extra beschikbaar om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan;

* de regeling voor kenniswerkers wordt uitgebreid, zodat bedrijven niet hoeven te bezuinigen op personeel dat onderzoek en ontwikkeling doet; hiermee voorkomt het kabinet dat dit door de crisis uit Nederland verdwijnt

* ondernemers kunnen hun verlies over 2008 eerder verrekenen, zodat ze sneller geld terug krijgen van de Belastingdienst. Daarnaast mogen ze vervroegd afschrijven, en hoeven ze nog maar eens per kwartaal hun btw-aangifte te doen in plaats van elke maand.

Ook komen er maatregelen voor de woningmarkt, zowel om de bouwproductie op peil te houden, als om huizenbezitters die in de problemen zijn te helpen. Minister Van der Laan heeft hiervoor een plan gemaakt.

De PvdA zal het kabinet steeds aansporen de uitwerking van de maatregelen snel ter hand te nemen. Paul Tang: Dat is van groot belang. We zitten er boven op.