Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Flinke regen- en onweersbuien in West-Europa
15 mei 2009 - Langs de scheidingslijn tussen zeer warme en minder warme lucht ontwikkelen zich buiengebieden die lokaal leiden tot overlast. In Frankrijk werd de Bordeauxstreek getroffen door zware hagel en ook in het zuidwesten van Duitsland viel een dikke laag hagel. In ons land vielen de zwaarste buien in Noord-Holland en Zeeuw Vlaanderen.
Grote regenhoeveelheden in West-Europa, neerslagkaart met etmaalhoeveelheden van vrijdag 15 mei

Ook vrijdag ontwikkelen zich regen- en onweersbuien die grote hoeveelheden kunnen opleveren. De website www.meteoalarm.eu waarschuwt in verschillende landen voor zware neerslag met kans op hagel en onweer.

Vanaf komend weekeinde zet een weersverbetering in die in de tweede helft van de week leidt tot zomerse en in Duitsland en Frankrijk zelfs tropische temperaturen (verder lezen- meerdaagse verwachting/ Nader Verklaard- het weer op Hemelvaartsdag).

Wateroverlast
Donderdagochtend tapte de waarnemer in Heiloo 35 mm af, vrijdagochtend meldde Westdorpe 68 mm. Vooral in Zeeuws Vlaanderen leidde dat tot grote wateroverlast. Vandaag kunnen lokaal opnieuw grote hoeveelheden vallen. Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar een hoeveelheid van 20 mm binnen een etmaal; een etmaalsom van 30 mm komt ongeveer twee keer per jaar voor en eens per tien jaar valt er meer dan 50 mm op een dag (Nader Verklaard- zware regen).

Zware hagel
Frankrijk en Duitsland zijn eerder deze week getroffen door zware buien met onweer en hagel. In het Bordeaux-gebied liepen de druiven in wording zware schade opm waardoor de Franse buien nu al vrezen voor de oogst van 2009 en 2010. In het zuidwesten van Duitsland moesten de sneeuwploegen weer worden ingezet om de dikke laag hagel uit de straten te ruimen. Zware onweersbuien kunnen ook in ons land soms vergezeld gaan van grote hagelstenen. Vorig jaar vielen er in ons land vooral in juni zware buien met op 22 juni bij Arnhem hagelstenen van 5 cm in diameter (Nader Verklaard- zware hagel).

Eerste uitgave: 25-03-09