Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 15 mei 2009 (15/05/09)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams parlement

Even geen parlementaire nieuwsflits meer van onze Vlaamse parlementsleden. Het parlement heeft de deuren gesloten. Men is nu volop campagne aan het voeren.

Kamer

KBC heeft opnieuw problemen met haar portefeuille van gestructureerde kredieten en komt weer aankloppen bij de overheid. N-VA fractieleider Jan Jambon erkende dat de federale regering beter bij de les was dan de vorige keer, maar stelde toch vragen bij de brandweerlogica van de regering. Pas als de rookpluimen van ver te zien zijn en de vlammen door het dak zitten, komt de regering met maatregelen. Jan pleit dan ook voor een proactieve aanpak, door zogenaamde stresstests uit te voeren op alle systeembanken die in België activiteiten hebben. Jan vreest voor de toekomst van KBC, nu de mogelijkheid bestaat dat de federale overheid stemgerechtigd aandeelhouder wordt. Hij vroeg aan premier Herman Van Rompuy (CD&V) dan ook een engagement dat de immer geldzuchtige federale staat haar deel van KBC in de toekomst niet zal verkopen aan het buitenland, zoals eerder bij Fortis, de hele energiesector en een rist overheidsgebouwen. Van Rompuy ging hier niet op in.

Patrick De Groote rondde deze week het maandenlange werk van de onderzoekscommissie fiscale fraude af met een debat over het rapport van de commissie. Patrick drukte zijn tevredenheid uit over de vijftigtal aanbevelingen die ter stemming voorlagen. Niemand van ons had verwacht dat de samenwerking tussen de chaos van Financiën en de puinhoog van het gerecht zou leiden tot een succesverhaal in de strijd tegen fiscale fraude, concludeerde Patrick echter wrang. De evolutie op Financiën inzake informatisering, rekrutering en opleiding kende onder tien jaar Didier Reynders nog een verdere aftakeling. Het is daarom onbegrijpelijk dat de Open VLD naar aanleiding van dit rapport het ontslag van drie staatsecretarissen vraagt, maar Reynders ongemoeid laat. Open VLD is blijkbaar al teruggekeerd naar de orde van de dag: de postjes na 7 juni.

Na een kennismaking met het Nederlandse gevangeniswezen, vond Sarah Smeyers het een zeer boeiende ervaring om rondgeleid te worden in de Dendermondse gevangenis. Het contrast met de Nederlandse efficiëntie kon niet groter zijn. In het totaal verouderde 19deeeuwse gebouw kampt het personeel met tal van problemen, gaande van een totaal verouderde en onaangepaste infrastructuur, overbevolking en tal van logistieke moeilijkheden tot een groot personeelstekort. De rondleiding door de gevangenisdirecteur en één van diens cipiers een man die met hart en ziel over het dagelijkse leven binnen de gevangenismuren kon vertellen heeft Sarahs beeld over het gevangenisleven toch enigszins verfijnd. Het bezoek inspireerde bovendien tot een aantal nieuwe parlementaire initiatieven. U hoort er ongetwijfeld nog over.

Ook Els De Rammelaere legde zich in de commissie Justitie toe op het gevangeniswezen. In tegenstelling tot de overbevolkte Belgische gevangenissen, is er in Nederland sprake van overcapaciteit. Nederland gaf te kennen aan minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) dat het geïnteresseerd is om met België samen te werken en een bepaalde capaciteit over te nemen. Els ondervroeg De Clerck hierover, en die bevestigde dat er gesprekken aan de gang zijn, maar dat er nog geen beslissingen werden genomen. Een onderzoek zal moeten uitmaken wat de mogelijkheden zijn. Dit onderzoek betreft de doorlichting van de infrastructuur in Nederland, de juridische grondslag en de financiële kwestie. Els is tevreden dat de minister voorlopige oplossingen zoekt, maar wijst de minister er op dat het belangrijk blijft dat de strafuitvoering in België ten gronde wordt aangepakt.

Deze week diende Ben Weyts een wetsvoorstel in waardoor verkiezingsdrukwerk enkel nog tegen voorkeurtarief verdeeld kan worden als het is opgesteld in de taal van het betrokken taalgebied. Ben wil daarmee verhinderen dat de Vlamingen nog langer betalen voor de provocerende Franstalige propaganda die men in Vlaams-Brabant in de bus krijgt. Aangezien de overheid De Post betaalt voor dat voordeeltarief, sponsoren de Vlamingen buiten hun medeweten zélf die provocerende Franstalige verkiezingspropaganda! Ben rekent op de steun van de andere politici uit Vlaams-Brabant. Als Bens voorstel wordt goedgekeurd, kan De Post vanzelfsprekend nog steeds verkiezingsdrukwerk bedelen dat in een andere taal is opgesteld dan die van het gewest waarin het verspreid wordt, maar niet meer tegen het voordeeltarief.

Deze week vertegenwoordigde Flor Van Noppen de N-VA op de slotzitting van het scholierenparlement (Kras). Dit jaar draait het allemaal rond voeding. Jongeren uit het middelbaar onderwijs werken al een heel schooljaar rond themas zoals de voedselcrisis in de ontwikkelingslanden en een duurzame voedselproductie. Flor stond de jonge parlementsleden graag bij met raad en daad. Volgens Flor kunnen verschillende zaken bijdragen in de strijd voor voldoende en betaalbaar voedsel voor iedereen. Speculatie moet worden tegengegaan, het subsidiebeleid van westerse landen moet herbekeken worden en het Zuiden moet voldoende ruimte krijgen om een landbouwbeleid te voeren waardoor ze kunnen meespelen op de wereldmarkt. De scholieren kwamen met enkele zeer goede voorstellen voor de dag. Aan goede politici zal Vlaanderen in de toekomst geen gebrek hebben.

Senaat

Het was reeds een tijdje geleden dat hij nog eens opdook, maar gisteren werd nogmaals bewezen dat de geest van Kafka wel degelijk rondwaart in de Senaat. In de commissie Institutionele Aangelegenheden stond immers het derde belangenconflict betreffende Brussel-Halle-Vilvoorde op de agenda. Senator Louis Ide was aanwezig voor de N-VA en hoorde na een ultrakorte zitting dat men op 26 mei opnieuw zou samenkomen. Gisteren waren er immers niet genoeg commissieleden aanwezig Los daarvan vindt de N-VA nog steeds dat de koehandel met belangenconflicten stilaan mag ophouden. Wegens de regelrechte discriminatie ten opzichte van de Vlamingen, die slechts één conflict kunnen inroepen, heeft de N-VA dan ook een procedure lopen bij het Grondwettelijk Hof.

Auteur:
Joachim Pohlmann
Universitaire medewerker Kamerfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be