Rabobank Nederland


---

Varkensgriep benadeelt varkensvleessector

15-5-2009 | Agrarisch

Hoewel er geen wetenschappelijk verband bestaat tussen de consumptie van varkensvlees en Influenza A (H1N1), heeft de misleidende benaming `varkensgriep' het consumentenvertrouwen in varkensvlees onterecht ondermijnd. Zodra het nieuws van een bepaalde virusuitbraak bekend wordt, laten de consumenten de vleesproducten in kwestie doorgaans links liggen tijdens de periode dat het onderwerp centraal staat in de media. De varkensboeren ondervinden momenteel de negatieve gevolgen van deze tendens. Een dalende vraag, kelderende prijzen en exportverboden benadelen ten onrechte de gehele varkenssector, zo stelt Nan-Dirk Mulder vast, Food & Agribusinessanalist bij Rabobank gespecialiseerd in dierlijk eiwit.

Vertrouwen in de varkensvleessector

Wat betreft de lange termijn heeft Rabobank vertrouwen in de varkensvleessector en verwacht zij voor de komende twintig jaar een groei van vijftig procent. De huidige virusuitbraak houdt wetenschappelijk gezien geen verband met varkens en heeft op de korte termijn een onterecht grote invloed op de sector voor varkensvlees. "Zelfs al had het virus wel een verband met varkens, dan nog zouden varkensvleesproducten gewoon veilig geconsumeerd kunnen worden. Afhankelijk van hoe de ziekte zich ontwikkelt en hoe consumenten hierop reageren, kan de impact van de varkensgriep op de varkensvleessector desondanks nog aanhouden voor een periode van een paar weken tot twee jaar," aldus Mulder.

Gevolgen voor bedrijven
Rabobank adviseert bedrijven al jarenlang om de waarde en het risico tegen elkaar af te wegen die gekoppeld zijn aan een productportefeuille met verschillende diersoorten. "Door een gevarieerd assortiment te bieden met producten afkomstig van bijvoorbeeld runderen, kippen en varkens, kun je risico's effectief beperken. Immers, wanneer de vraag naar één soort eiwitproduct daalt, stijgt doorgaans de vraag naar de andere productenlijnen," zo licht Mulder toe.

Tijdens de vogelgriepepidemie was er bijvoorbeeld meer vraag naar varkens- en rundvlees. En bij de uitbraak van BSE (de 'gekkekoeienziekte') nam juist de vraag naar kippen- en varkensvlees toe, aldus de Rabobankanalist.

Gevolgen voor landen
In het algemeen zal de daling in vraag en aanbod het grootst zijn in die landen waar besmettingsgevallen zijn vastgesteld. Mulder: "Zoals het er nu uitziet, is de situatie het gunstigst voor landen war nog geen besmettingsgevallen zijn geconstateerd zoals Denemarken en Brazilië, beide grote varkensvleesproducent."

Exportverboden
Rusland en China zijn grote importeurs die een exportverbod hebben afgekondigd voor sommige staten in de VS en Canada, twee van 's werelds grootste varkensvleesexporteurs. "Elke vorm van handelsbeperking voor dierlijke producten (waaronder varkensvlees) afkomstig uit landen waar de Influenza A (H1N1) is vastgesteld bij mensen is eigenlijk niet terecht. Deze verboden en beperkingen gaan in tegen de aanbevelingen die de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) op 28 april publiceerde," aldus Mulder.

Conclusie
Mulder: "Er is momenteel geen enkel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat het virus dat de huidige griep veroorzaakt afkomstig is van varkens of andere dieren. Tegelijkertijd blijft er sprake van handelsbeperkingen en een dalende vraag naar varkensvlees, zowel in regio's die zijn getroffen door het virus als gebieden waar nog geen besmettingen bekend zijn. De varkensvleessector is hier het ongelukkige slachtoffer van."

Ondanks de benaming varkensgriep, wordt de consumptie van varkensvlees volkomen veilig geacht door organisaties als de OIE en de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Echter, in tijden van crisis gaan consumenten en overheden niet altijd even rationeel te werk bij het nemen van beslissingen, en volgen zij eerder hun gevoel.

"Rekening houdend met het feit dat er tot op heden geen enkele uitbraak lijkt te zijn ontstaan op boerderijen, zouden we de internationale organisaties moeten volgen in het gebruik van de naam Influenza A (H1N1). Door de naam `varkensgriep' te blijven gebruiken, wordt er onnodige druk op de varkensvleessector gelegd." concludeert Mulder.

---