Gemeente Hoorn

Liornestraat en J.D. Pollstraat: vrij liggende fietspaden in combinatie met verkeerslichten

Tijdens de commissievergadering van 31 maart sneuvelde het plan om in het ontwerp voor de reconstructie van Liornestraat/J.D. Pollstraat een rotonde ter hoogte van de Johannes Poststraat op te nemen. B en W vragen de gemeenteraad nu akkoord te gaan met handhaving van de verkeerslichten en waar mogelijk aanleg van vrij liggende fietspaden. B en W zijn van mening dat dit uitgangspunt beantwoordt aan de ideeën die raadsleden tijdens de genoemde vergadering hebben geopperd.

Op de kruisingen van de Liornestraat met de Wabenstraat en de Johannes Poststraat is het mogelijk om de bestaande verkeerslichten te combineren met vrij liggende fietspaden. Dat lukt ook tussen de Drieboomlaan en de Joh. Messchaertstraat, als de rijbaan versmald wordt naar één rijstrook met een overrijdbare middenberm. Alleen bij de kruising met de Drieboomlaan is de ruimte te beperkt om de verkeerslichten te combineren met vrij liggende fietspaden; daar blijven fietsstroken. De oversteek voor langzaam verkeer ter hoogte van de Emmalaan blijft geregeld met verkeerslichten.

Vervolgtraject
De raadscommissie bespreekt de reconstructie op dinsdag 19 mei, de raad op 26 mei. Na vaststelling van de uitgangspunten door de raad kan de technische uitwerking plaatsvinden. Op korte termijn komt er voor omwonenden en andere belanghebbenden een bijeenkomst waar zij kennis kunnen nemen van en inbreng kunnen leveren ten aanzien van het ontwerp.
De kosten van de operatie worden voor een groot gedeelte gedekt door een subsidie van de provincie Noord-Holland; om daarvoor in aanmerking te komen moet het project voor 1 november 2009 aanbesteed en gegund zijn. Uitvoering is voorzien in 2010. Laatste wijziging van deze pagina: 15 mei 2009