Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl
2500 EA Den Haag

Onze referentie MLB/M/122.897

Datum 14 mei 2009
Betreft Vragen van de leden Atsma en Sterk (beiden CDA) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor Jeugd en Gezin over het `Machine Readable'-project van het Nicam

Hierbij zend ik u, mede namens de ministers van Justitie en voor Jeugd en Gezin, het antwoord op de vragen van de leden Atsma en Sterk (beiden CDA) over het `Machine Readable'-project van het Nicam (ingezonden 14 april 2009).

De vragen werden mij toegezonden bij uw brief met kenmerk 2009Z06944.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 3 Pagi





Antwoorden op vragen van de leden Atsma en Sterk (beiden CDA) over

het `Machine Readable'-project van het Nicam (ingezonden 14 april 2009)


1
Kent u het `Machine Readable'-project van het NICAM?1

Antwoord
Mij is bekend dat het NICAM een specifiek internetproject uitvoert op verzoek van het Ministerie van Justitie. Het bestaat eruit dat de bestaande Kijkwijzer- classificaties geautomatiseerd (readable by computers) aangeboden worden aan de bij het NICAM aangesloten partijen en derde partijen die hiervoor belangstelling hebben. Daarnaast heeft het NICAM het voornemen om organisaties en bedrijven die internetfilters aanbieden, te interesseren voor en te wijzen op de beschikbaarheid van `machine readable' Kijkwijzer-classificaties. Dit biedt de aanbieders van internetfilters de mogelijkheid om hun bestaande filters hier op aan te passen. Zo wordt ouders die over een dergelijk internetfilter beschikken, de mogelijkheid geboden het filter zo in te stellen dat dit audiovisuele content met een bepaalde Kijkwijzer-leeftijdsclassificatie blokkeert. De mogelijkheid om te blokkeren beperkt zich uiteraard tot audiovisueel aanbod dat met de Kijkwijzer geclassificeerd is. Dit zijn de programma's van de Nederlandse publieke en commerciële zenders en films en dvd's van Nederlandse distributeurs. Het gaat hierbij, gelet op de omvang van internet en het internationale karakter, uiteraard om een beperkt deel van het internetaanbod.


2
Wat is de reden dat het NICAM gestopt is met het laten ontwikkelen van een functionele filtermogelijkheid op basis van leeftijdsclassificaties?

Antwoord
Het NICAM is niet gestopt met het pilotproject. Dit is bevestigd door de opdrachtgever ervan, de minister van Justitie. Zoals toegezegd in de kabinetsbrief Naar een veiligere samenleving (over geweldsbeelden in de media)2 zal uw Kamer medio 2009 geïnformeerd worden over de resultaten van de pilot.


3
Waarom heeft het NICAM na tien maanden aan ontwikkelaar Surfwijzer.nl gemeld dat deze functionaliteit niet binnen de scope van het project past?

Antwoord
Een commercieel bedrijf genaamd Surfwijzer B.V. heeft ­als een van de partijen- het NICAM op verzoek een vrijblijvende offerte gestuurd. Surfwijzer B.V. heeft niets ontwikkeld voor het NICAM. Het NICAM heeft besloten geen verbintenis aan te willen gaan met Surfwijzer. Dit staat het NICAM vrij.


1 Stichting Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media
2 Kamerstukken II, 2007­2008, 28 684, nr. 131

Pagina 2 van 4






4
Wat is precies de scope van het project?

Antwoord
Zie het antwoord op vraag 1.


5
Wat zijn de subsidievoorwaarden die verbonden zijn aan het project?

Antwoord
Zoals in antwoord op vraag 1 te lezen is, voert het NICAM dit project uit op verzoek van het Ministerie van Justitie. Met het project is een subsidiebedrag van
40.000,- gemoeid. Hieraan ligt een projectplan ten grondslag waarvoor de reguliere overheidsvoorwaarden voor projectsubsidies gelden.


6
Wat vindt u van het ontwikkelen van een functionele filtermogelijkheid op basis van leeftijdsclassificaties?

Antwoord
Dit kabinet acht het van belang ­ binnen de grenzen van zijn verantwoordelijkheid - al het mogelijke te doen om minderjarigen te beschermen tegen voor hen schadelijk te achten beeldmateriaal, zowel in traditionele media alsook bij nieuwe media (zoals internet). Het besluit van mijn collega van Justitie tot de uitvoering van dit pilotproject getuigt daarvan. Naar aanleiding van de evaluatie van dit pilotproject wordt bezien of en in hoeverre dit een bijdrage kan leveren aan een veiliger internet.


7
Deelt u de mening dat het een verloren kans is nu het NICAM de mogelijkheid om een standaard te creëren voor de implementatie van de kijkwijzericonen met filterfunctionaliteit voorbij heeft laten gaan?

Antwoord
Nee. Zie het antwoord op vraag 1, 2 en 3.


8
Bent u van plan om het NICAM hierop aan te spreken? Zo ja, wat is uw boodschap aan het NICAM?

Antwoord
Nee. Zie het antwoord op vraag 1, 2 en 3.


9
Bestaat de mogelijkheid om de functionele filtermogelijkheid op basis van leeftijdsclassificaties alsnog binnen dit project uit te laten voeren? Indien dit niet mogelijk is, bestaat de mogelijkheid om het op een andere manier uit te laten voeren?

Antwoord
De Kijkwijzer-classificaties zijn volgens plan en conform de projectdoelstelling `machine readable' beschikbaar. Met het onderhavige project wordt bestaande

Pagina 3 van 4





partijen de mogelijkheid geboden om hun internetfilters zodanig aan te passen dat ze ouders de mogelijkheid bieden het filter zo in te stellen dat deze met

Kijkwijzer geclassificeerde audiovisuele content met een bepaalde leeftijdsclassificatie blokkeert.

Pagina 4 van 4