UMC Utrecht


Inspectie onderzoekt ivf-studie

De afdeling reclametoezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt een studie opgezet door het Universitair Medisch Centrum naar de optimale toediening van een medicijn bij reageerbuisbevruchting (ivf).

De studie waaraan in totaal zestien centra deelnemen is erop gericht het meest optimale moment te bepalen om te beginnen met een ivf-hormoonbehandeling. Het onderzoek is een logisch vervolg op vele eerdere internationale publicaties van de groep van Fauser, waarbij ook de leider van het huidige onderzoek, hoogleraar infertiliteit Nick Macklon, betrokken is geweest.

Uit zorgvuldigheid naar de deelnemende patiënten toe heeft het UMC Utrecht besloten de studie voorlopig stil te leggen totdat de uitkomst van het Inspectieonderzoek bekend is. "Het UMC Utrecht ziet de uitkomst van het IGZ-onderzoek met vertrouwen tegemoet. De studie is eerder goedgekeurd door de Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van het UMC Utrecht. Ook de Stichting Commissie Geneesmiddelenreclame oordeelde eerder dat geen sprake is van reclame voor het product waarnaar nader onderzoek wordt gedaan", aldus een woordvoerder van het UMC Utrecht.

Bij registratieonderzoek van een nieuw geneesmiddel is het zo dat de fabrikant het product vaak gratis ter beschikking stelt. De behandeling die onderwerp is van de studie wordt al gegeven in de praktijk. Het gaat dus niet om een experimentele behandeling. Dat verklaart ook, waarom zorgverzekeraars de behandeling vergoeden. Het onderzoek gaat slechts over een relatief kleine modificatie op een behandeling die in het UMC Utrecht en elders reeds routinematig plaats vindt.

De fabrikant draagt voor een deel bij in de kosten van het onderzoek, maar de kosten voor de studie komen voor deels voor rekening van het UMC Utrecht en de deelnemende centra. Het idee voor het onderzoek is ontstaan in het UMC Utrecht (een zogenoemd investigator driven onderzoek) en wordt niet uitgevoerd op verzoek van de industrie. Het UMC Utrecht heeft volledig de onderzoeksopzet bepaald en zal alle resultaten publiceren; ook als die in het nadeel zijn van het te onderzoeken product.

"Drijfveer voor het onderzoek is dat we willen zorgen dat de kans op een kindje voor een vrouw die een IVF-behandeling ondergaat, zo optimaal mogelijk is; met zo min mogelijk gevolgen van de behandeling voor de vrouw", stelt prof. Macklon.

vrijdag 15 mei 2009