Ministerie van Defensie

Kabinet presenteert jaarverslag 2008

15 mei 2009, 17.00 uur

Het kabinet presenteerde vandaag zijn jaarverslag over 2008. Jaarlijks, op de derde woensdag in mei, legt het kabinet voor zijn financiële beleid verantwoording af in de Tweede Kamer. Net als van alle departementen wordt daarin ook de bedrijfsvoering van het ministerie van Defensie opgenomen.

Defensie nam vorig jaar deel aan diverse grotere en kleinere crisisbeheersingsoperaties. Daarnaast droeg Defensie bij aan de opbouw van veiligheidsorganisaties.

ISAF

De aansprekendste en grootste missie was ook in 2008 de deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF)-missie in Afghanistan. De meeste mensen en middelen werden ingezet in de provincie Uruzgan, maar Nederland was ook in Kabul actief en in Kandahar met F-16-jachtvliegtuigen en helikopters. Permanent werden ongeveer 1650 militairen ingezet. Vanaf november voerde Nederland voor de tweede keer en voor een periode van een jaar het commando over het Regional Command South. De Nederlandse krijgsmacht leverde grote inspanningen om haar bijdrage aan de ISAF-operatie te volbrengen. Om de achtergebleven eenheden gereed te stellen werd in de Voorjaarsnota tweemaal 30 miljoen euro aan de begroting toegevoegd.

Investeringen

Door innovatie en investeringen bevorderde Defensie in 2008 haar operationele doelmatigheid. Het investeringspercentage bedroeg 20,9%. Daarmee blijft Nederland binnen de NAVO en de EU behoren tot de landen die op een geloofwaardige manier werken aan de inzetbaarheid en de professionaliteit van hun krijgsmacht.

Vervanging F-16

Het meest in het oog springende investeringsproject gedurende deze kabinetsperiode is zonder twijfel de vervanging van het F-16 jachtvliegtuig. Het kabinet besloot in 2008 tot ondertekening van het Memorandum of Understanding (MoU) over de Initiële Operationele Testen Evaluatiefase (IOT&E) van de Joint Strike Fighter in de Verenigde Staten. Defensie gaf achtereenvolgens in mei en november opdracht tot verwerving van onderdelen met een lange levertijd (long lead items) voor twee JSF-toestellen. In december 2008 is de Kamer geïnformeerd over de resultaten van de actualisering van de kandidatenvergelijking voor de vervanging van de F-16.

CV90

Op materieelvlak werd verder in november het Infanterie Gevechtsvoertuig (CV90) bij de landmacht ingevoerd. In december legde de staatssecretaris de kiel voor 4 patrouilleschepen. Eerder in het jaar waren al contracten gesloten voor onder meer de wapen- en communicatiesystemen voor de schepen. Op 18 augustus 2008 informeerde Defensie de Kamer over de behoeftestelling van het project "Defensiebrede vervanging operationele wielvoertuigen".

IED's

Het project Counter Improvised Explosive Devices voorziet in verbetering van de veiligheid en bescherming van het uitgezonden personeel. Daartoe zijn structureel 18 extra functionarissen aangesteld. Zij zijn vooral verantwoordelijk voor het opleiden van defensiepersoneel. Ook zijn vorige jaar extra middelen aangeschaft voor het opsporen van geïmproviseerde explosieven (IED's).

Personeel

Naast het vergroten van de operationele inzetbaarheid was investeren in personeel een van de prioriteiten op de beleidsagenda 2008. Voldoende, kwalitatief goed en gemotiveerd personeel is essentieel voor het goed functioneren van de krijgsmacht. Hoewel Defensie beschikte over het personeel om haar taken te kunnen uitvoeren, kampte de organisatie in 2008 met een groeiend aantal vacatures waardoor de werkdruk op het personeel toenam en de gereedstelling en bedrijfsvoering onder druk stonden. Het aantal militaire vacatures liep in 2008 op tot ruim 7600.

Werving en behoud

In april werd het actieplan Werving en Behoud naar de Kamer gezonden (de uitwerking van dit plan volgde in oktober). Het kent veel maatregelen die de instroom, de doorstroom en het behoud van personeel moeten bevorderen. Op het gebied van werving gaat het onder meer om de invoering van de wervingsbonus(kaart), de inzet van parttime wervers en de intensivering van wervingsactiviteiten gericht op specifieke doelgroepen. Om personeel te behouden zijn maatregelen in uitvoering om werk en privé in evenwicht te brengen, waaronder vrijstelling van uitzending voor vaders van jonge kinderen.

Website

Meer informatie over de economische en financiële ontwikkelingen van Defensie en andere departementen is te vinden op de vandaag gelanceerde website www.verantwoordingsdag.nl

Verwijzingen

* Jaaverslag 2008 van het Ministerie van Defensie * Jaarverslag | 15 mei 2009 | pdf, 160 pagina's, 437 KB

Andere sites

* Verantwoordingsdag.nl