Ministerie van Economische Zaken

Nederland ontvangt meeste buitenlandse investeringen

15 mei 2009 | nieuwsbericht | Aantrekken buitenlandse investeringen (NFIA)

Nederland was in 2008 van alle 27 EU-landen de grootste netto-ontvanger van buitenlandse investeringen. Ons land ontving in totaal 9 miljard euro meer uit het buitenland dan het zelf had geïnvesteerd. Dat maakte het Statistisch Bureau van de Europese Unie donderdag 14 mei 2009 bekend. Alle EU-landen samen hebben vorig jaar meer in het buitenland geïnvesteerd dan zij ontvingen, in totaal 182 miljard euro. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2007. Luxemburg, Frankrijk en Groot-Brittannië blijken de grootste investeerders in het buitenland. Nederland is vooral actief op de Europese markt.

Buitenlandse investeringen zijn een belangrijke motor voor de economische groei. Ze zorgen voor meer concurrentie en werkgelegenheid. Voor het aantrekken van buitenlandse investeerders heeft het ministerie van Economische Zaken 30 jaar geleden de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) opgezet. De NFIA geeft informatie, strategisch advies en praktische hulp aan buitenlandse bedrijven die willen investeren in Nederland, in nauwe samenwerking met regionale acquisitiepartners. Daarnaast werkt de NFIA nauw samen met het netwerk van Nederlandse ambassades, consulaten-generaal en Netherlands Business Support Offices over de hele wereld.

Netherlands Foreign Investment Agency

De NFIA ondersteunde in 2008 182 buitenlandse investeringsprojecten. Meer dan de helft van de investeringsprojecten kwamen voor de rekening van Verkoop- en marketingkantoren en Europese distributiecentra. De energie- en watersector investeerde het meest in Nederland (480 miljoen euro), terwijl de informatietechnologiesector voor de meeste arbeidsplaatsen zorgde (604). De VS en Azie speelden een belangrijke rol in de investeringsprojecten. De helft van de projecten was afkomstig uit Azië.

Meer informatie


* resultaten NFIA 2008

* Nederland nog steeds in trek bij buitenlandse investeerders persbericht | 17 maart 2009 | Aantrekken buitenlandse investeringen (NFIA) Het ministerie van Economische Zaken heeft in 2008, ondanks de turbulente economische tijden, goede resultaten geboekt met het aantrekken van buitenlandse investeringen in Nederland.