Deelgemeente Oud-West Amsterdam



---

Welstandsnota Oud-West gewaardeerd

Welstandsnota Oud-West gewaardeerd

Voor het bouwen, renoveren of iets in de openbare ruimte aanbrengen is bijna altijd een bouwvergunning nodig. Bovendien heeft u een monumentenvergunning nodig als het een beschermd rijks- of gemeentelijk monument betreft. Elke bouwaanvraag wordt getoetst op 'redelijke eisen van welstand'. Dit zijn toetsingscriteria waarop de visuele kwaliteit van een bouwplan wordt beoordeeld. De toetsingscriteria voor Oud-West (de welstandseisen) zijn vastgelegd in de welstandsnota `Oud-West gewaardeerd'.

Welstandscommissie

Het Dagelijks Bestuur bepaalt of een bouwplan voldoet aan de welstandseisen. Zij wordt daarbij geadviseerd door de onafhankelijke Commissie voor Welstand en Monumenten. De Commissie wordt in overleg met de stadsdelen benoemd door de centrale stad en bestaat uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van stedenbouw, architectuur, woonboten, architectuurhistorie, bouwhistorie en beeldende kunst. Kerntaak van de Commissie is het waarborgen van de kwaliteit van de gebouwde en de nog te ontwikkelen omgeving. Is uw bouwaanvraag in behandeling bij de Commissie en wilt u weten hoe het ermee staat? Kijk dan op de site van de Commissie.

Welstandsnota

Aan de rechterkant van deze pagina vindt u de welstandsnota `Oud-West gewaardeerd'. Hierin staan de welstandseisen beschreven waaraan de Welstandscommissie toetst. Voor een aantal kleine verbouwingen (dakkapel, erfafscheiding, etc.) vraagt het stadsdeel geen advies aan de Commissie. Hiervoor zijn duidelijke sneltoetscriteria, de zogenoemde `loketcriteria', van toepassing. Bij een bijzondere situatie of bij twijfel wordt voor dit soort ingrepen wel advies gevraagd aan de Commissie.

Wijzigingen

De stadsdeelraad heeft in 2008 besloten om enkele inhoudelijke veranderingen in de Welstandsnota door te voeren. De richtlijnen voor reclame, luifels/zonweringen en dergelijke zijn grotendeels opgenomen in de loketcriteria. Ook zijn er inhoudelijke aanpassingen van met name het reclamebeleid en de afmetingen van het hekwerk van dakterrassen. In de bijlage `Aanpassingen Welstandsnota' staan de wijzigingen beschreven.

Monument

Voor elke wijziging aan of in een monument is naast een bouwvergunning ook een monumentenvergunning nodig. Dat betekent bijvoorbeeld dat u ook voor ingrepen als het vernieuwen van de voegen of het reinigen van de gevel een vergunning moet aanvragen. Bureau Monumenten & Archeologie. Wilt u weten of een pand een beschermd rijks- of gemeentelijk monument is, kijk dan op de site van Bureau Monumenten & Archeologie.

Ten slotte

Naar verwachting verschijnt in najaar van 2009 de digitale welstandsnota. Met behulp van duidelijke illustraties en verschillende zoekmogelijkheden wordt de juiste informatie voor iedereen eenvoudig en snel bereikbaar. U hoeft niet meer het hele document door te nemen, maar kunt exact die informatie, die voor u bestemd is, vinden.

Zie ook

Leeswijzer Welstandsnota

Download

Aanpassingen welstandsnota
Welstandsnota 2005

---