Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: geen enkel excuus voor uitsluiten en vervolgen homo's

15 mei 2009 | Godsdienst, cultuur of traditie mogen niet als excuus worden opgevoerd om mensen uit te sluiten of te vervolgen vanwege hun seksuele geaardheid. Dit zei minister Verhagen vanmiddag bij de presentatie van het boek Elke Liefde Telt, van Boris Dittrich. `Het is goed dit aan de vooravond van de Internationale Dag tegen Homofobie nog eens te onderstrepen: mensenrechten gaan boven godsdienst, cultuur of traditie', aldus Verhagen.

Hij benadrukte dat dit niet neerkomt op het opdringen van Westerse waarden. "Dit wordt ons vaak aangewreven. Maar we hebben het over het respecteren van internationaalrechtelijke verplichtingen. Je kunt niet zomaar een groep mensen buiten het recht plaatsen op basis van hun seksuele geaardheid."

Voormalig D66-fractievoorzitter Dittrich, advocacy director seksuele minderheden van Human Rights Watch in New York, beschrijft in Elke Liefde Telt zijn pogingen discriminatie in kaart te brengen en ter discussie te stellen. Verhagen zei blij te zijn het eerste exemplaar van `dit kijkje in de mensenrechtenkeuken' in ontvangst te mogen nemen.

Verhagen benadrukte dat Dittrich en hij werken vanuit het simpele principe dat mensenrechten voor iedereen, altijd en overal gelden. Hij stelde vast dat in Dittrichs boek doorlopend mensen figureren die wél uitzonderingen maken op deze `Gouden Regel', omdat zij ervan overtuigd zijn dat de mensenrechten van homoseksuelen ongestraft geschonden kunnen worden, vaak op grond van godsdienst, cultuur of traditie.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Toespraak Verhagen "Elke liefde telt"