Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Stadsdeel Zuidoost stevig in de bres voor homo-emancipatie

15 mei 2009
In een overleg tussen bestuur en directie van COC Amsterdam en stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet van stadsdeel Amsterdam Zuidoost is afgesproken hard aan de sociale acceptatie van homoseksualiteit in Amsterdam Zuidoost te gaan werken.

Naar aanleiding van berichtgeving in de media over de stilte in Zuidoost op het gebied van homo-emancipatie, heeft stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet bestuur en directie van het COC uitgenodigd voor een gesprek. Vanuit de gezamenlijke constatering dat ook in dit stadsdeel, evenals in veel andere stadsdelen van Amsterdam, homoseksualiteit nog een taboe is, is besloten de handen ineen te slaan. Elvira Sweet: "Ik ken mensen in mijn stadsdeel die openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen, maar ken ook mensen die er met niemand over durven praten. Voor hen is het belangrijk dat wij aan "de schaamte voorbij" gaan."

Mevrouw Sweet benadrukte dat zij zich ook sterk wil maken voor de nog minder zichtbare doelgroep lesbische zwarte vrouwen.

Voorzitter COC Amsterdam Dennis Boutkan is verheugd met deze samenwerking.: "Vorig jaar hadden we veel succes met de eerste Roze Zondag op het Kwakoe Amsterdam festival. Dit jaar gaan we de zichtbare homoseksuelen uit de diverse gemeenschappen in dit meest multiculturele stadsdeel verder ondersteunen". Volgens Boutkan moet "De vorig jaar door het publiek gewenste 'zwarte Mr Gay kandidaat' er gewoon kunnen komen. Wij zullen niemand forceren uit de kast te komen, maar mensen die hun liefde openlijk uitspreken verdienen onze volledige steun". Volgens COC Amsterdam is deze support erg belangrijk. Op 4 mei j.l. tijdens de dodenherdenking hebben minstens vijf zwarte openlijke lesbo's en homo's twee kransen gelegd op het homomonument. Met meer support hoopt de belangenorganisatie het gemakkelijker voor zwarte lesbo's, homo's en transgenders te maken en homoseksualiteit uit de taboesfeer te halen.

Tijdens het overleg zijn ook concrete voorstellen gedaan om homoseksualiteit beter bespreekbaar te maken. Het Stadsdeel start een denktank 'seksuele diversiteit' waarmee Zuidoost vorm gaat geven aan homo-emancipatie.

Afgesproken is dit jaar nog de expositie over het homomonument "Monument van trots" te tonen in het stadsdeelkantoor. Verder gaat Zuidoost een bijdrage leveren aan Roze Kwakoe Zondag van 2009 en zal Elvira Sweet de opening verrichten.

Ook wil Sweet deelnemen aan het debat over de zogenoemde HIV en Homo healings, voor COC Amsterdam een belangrijk punt. Elvira Sweet steunt het verzoek van wethouder Ossel om minister Klink in Amsterdam een onderzoek te laten starten naar de gevolgen van deze healings.

Over het schadelijke effect van de HIV en homo healings van diverse kerken zijn beide partijen het meer dan eens geworden. Alhoewel de discussie over wie hier kan ingrijpen momenteel nog tussen de gemeente Amsterdam en minister Klink van gezondheid wordt gevoerd, vindt COC Amsterdam het noodzakelijk dat er ook vanuit Zuidoost duidelijk stelling tegen wordt genomen. COC Amsterdam, gemeente Amsterdam en het Stadsdeel Zuidoost gaan dan ook samen een publiek debat over de healings organiseren.

Voorzitter Boutkan is blij met de toezeggingen en de impuls voor echte samenwerking. Hiermee brengen we de bespreekbaarheid van homoseksualiteit binnen de verschillende etnische gemeenschappen in Zuidoost weer een stap dichterbij. "We hebben nog een wereld te winnen binnen de zwarte gemeenschap en Sweet laat zien dat zij hieraan een bijdrage wil leveren. Homo emancipatie in Zuidoost komt hiermee een stap dichterbij."

---