Partij van de Arbeid

Investeringen in woningmarkt

14-05-2009 02:07

Het kabinet investeert 700 miljoen euro in de woningmarkt. Het geld wordt gebruikt om bouwprojecten door te laten gaan en om woningen en schoolgebouwen energiezuiniger te maken.. PvdA-kamerlid Depla: Het is goed dat het kabinet investeert in de bouw. Meer bouwvakkers houden hun baan. En energiebesparing is goed voor het milieu en de portemonnee van bewoners.

Blijven bouwen
Bouwprojecten vallen stil. Met een budget van 395 miljoen worden in 2009 en 2010 gemeenten, projectontwikkelaars, (sociale) verhuurders en bouwers geholpen om zoveel mogelijk door te blijven bouwen. Bouwprojecten krijgen steun van het rijk als ook gemeenten, projectontwikkelaars en corporaties een bijdrage leveren. Corporaties kunnen in moeilijke tijden meer woningen bouwen. Het kabinet neemt maatregelen zodat corporaties makkelijker aan bouwkrediet kunnen komen. Minister Van der Laan is bovendien met de koepelorganisaties Aedes van woningcorporaties in overleg onder welke condities extra inspanningen op het gebied van nieuwbouw mogelijk zijn. Staf Depla: Als nu de bouw stilvalt kost dat veel bouwvakkers hun baan en worden de wachtlijsten voor een huurwoning of een betaalbare koopwoning alleen maar langer als dadelijk de crisis weer voorbij is.

Energiebesparing
Om particulieren te stimuleren dat zij investeren in energiebesparende maatregelen komt er een energiebesparingskrediet. Huiseigenaren kunnen doordat het rijk een garantie geeft, een goedkopere lening afsluiten voor investeringen in hun huis zoals zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtepompen, maar ook woningisolatie en zuinige cv-ketels. Daarnaast zal vóór de zomer een subsidieregeling starten waarmee particuliere woningeigenaren op maat advies kunnen krijgen over de beste energiebesparingsmaatregelen die zij voor hun huis kunnen nemen. Daarvoor is 12 miljoen euro uitgetrokken.

Ook verhuurders worden door het kabinet met de
energie-investeringsaftrek gestimuleerd energiebesparende investeringen te doen. Voor de jaren 2009 en 2010 is 320 miljoen euro uitgetrokken om verhuurders investeringen te laten doen waarmee een huis twee energielabels stijgt of een B-label haalt.

Het kabinet gaat ervan uit dat vooral woningcorporaties fors zullen gaan investeren in energiebesparende maatregelen. Daardoor zullen in twee jaar tijd 100.000 woningen per jaar extra, ten opzichte van het Convenant energiebesparing, energiezuinig gemaakt kunnen worden. Dat levert milieuwinst en werkgelegenheid op én zorgt ervoor dat op termijn de woonlasten van de huurders zullen dalen.

Tenslotte overweegt het kabinet het BTW-tarief voor isolatiemaatregelen in particuliere woningen, tijdelijk of structureel te verlagen.

Gedupeerde huizenbezitters
Het kabinet zet zich er bovendien voor in dat gedupeerde huishoudens door de economische crisis en de stagnatie op de huizenmarkt niet tussen wal en schip terecht komen. Zo krijgen huiseigenaren met een hypotheekgarantie meer tijd om de betalingsproblemen als gevolg van bijvoorbeeld het verliezen van hun baan, op te lossen en kan een (gedwongen) verkoop worden voorkomen. De belangrijkste aanpassing is dat als mensen hun hypotheekrente niet meer kunnen betalen, onder voorwaarde uitstel krijgen. Het kabinet overlegt met banken en hypotheekverstrekkers wat de mogelijkheden zijn om dit ook te regelen voor mensen die geen hypotheekgarantie hebben.

Minister Van der Laan is verder in overleg met de banken om minder terughoudend te zijn in het toestaan van tijdelijke verhuur van woningen. Mensen moeten hun woning kunnen verhuren om dubbele woonlasten te beperken, als zij hun oude huis niet verkocht krijgen, vindt Van der Laan.

Hypotheekgarantie
Het kabinet is tenslotte bekend met de brede discussie over de verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie en sluit zijn ogen niet voor die discussie. Het kabinet heeft echter een aantal vragen over de financiële risicos en mogelijke budgettaire consequenties, en hoe die risicos op een evenwichtige manier kunnen worden verdeeld of opgevangen. Het kabinet heeft opdracht gegeven dit nader te onderzoeken. De uitkomst van dit onderzoek wordt binnen enkele weken verwacht. Depla: Het is goed dat kabinet deze stap zet. Het belang van de verhoging van de NHG moet echter niet overschat worden. De maatregelen die het kabinet al genomen heeft zijn veel belangrijker voor de werkgelegenheid, het milieu en de bouwproductie.