Stadsdeel Zeeburg


---

Broedende ringslangen in Diemerpark

15 mei 2009
In de lente wordt ieder jaar zeer enthousiast gebruik gemaakt van het Amsterdamse groen. Zodra de eerste zonnestralen schitteren zie je overal mensen picknicken, sporten, luieren, wandelen of fietsen. Maar niet alleen mensen komen dan tevoorschijn, ook de ringslang laat zich weer zien.

De ringslang is een beschermde, ongevaarlijke diersoort en is ook te vinden in het Diemerpark. Het beheer in het park is erop gericht om de ringslangpopulatie te stimuleren. Zo leggen we elk jaar weer broedhopen aan van mest, takken en maaisel, waarin de ringslangen zich warm nestelen om eieren te leggen. Sommige broedhopen kun je vanaf de Diemerzeedijk zien liggen. Tussen maart en mei vinden de meeste paringen plaats en de eieren worden in juni en juli gelegd.

De ringslang is vrij schuw en zal over het algemeen al lang gevlucht zijn als er mensen in de buurt zijn. Het is daarom niet makkelijk om de slangen te tellen. Daarom spitten we in de winter de broedhopen uit om te kijken hoeveel eieren er zijn uitgekomen. Vorig jaar waren dat er rond de 550 en in 2007 zijn er 350 ringslangen uit de eieren gekropen. Een stijgende lijn dus!

img_2814.jpg (47 Kb)
Foto: broedhoop van ringslang

Honden aangelijnd

Ringslangen zijn koudbloedig en moeten zich regelmatig opwarmen in het zonnetje op een plek waar ze niet gestoord worden. Loslopende honden verstoren de leefomgeving van de ringslangen. En dat mag niet gebeuren. Ook vossen, konijnen, broedende vogels en andere diersoorten hebben last van loslopende honden. Vandaar dat het aanlijngebod streng wordt gehandhaafd.

Om de hondenbezitters tegemoet te komen, heeft het stadsdeel drie uitrenstroken in en om het Diemerpark aangewezen, waar de honden vrij kunnen rondrennen en hun energie kwijt kunnen. Op de uitrenstroken lopen de honden bovendien minder kans op het oplopen van teken, omdat daar geen struiken en hoog gras zijn waar teken zich in nestelen. De teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken, die steeds vaker voorkomt in Nederland.

img_2970.jpg (36 Kb)

Foto: ringslang

---