Partij van de Arbeid

Rijk draagt bij aan detachering onderzoekers

15-05-2009 05:14

De ministerraad is akkoord gegaan het voorstel van ministers Van der Hoeven en Plasterk om 280 miljoen euro beschikbaar te stellen om de werkgelegenheid van onderzoekers bij het bedrijfsleven zoveel mogelijk voor ons land te behouden.

De maatregelen zijn een uitwerking van het investeringspakket ter bestrijding van de economische crisis.

Het geld wordt onder meer gebruikt om onderzoekers die hun baan dreigen te verliezen te detacheren bij bijvoorbeeld Grote Technologische Instituten (GTIs), TNO en universiteiten. Ook komt er geld beschikbaar voor nieuwe projecten die gericht zijn op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica en automotive. De maatregelen gelden voor 2009 en 2010.

De ministerraad geeft hiermee gehoor aan de roep uit het bedrijfsleven om bij te springen. Door de economische situatie moeten bedrijven mogelijk zelfs op onderzoek bezuinigen om te kunnen overleven. Dit kan leiden tot een verlies aan onderzoekscapaciteit dat na de crisis niet makkelijk is om weer op te bouwen.

Tenslotte wordt er geld voor innovatieprojecten beschikbaar gesteld waar bedrijven op kunnen inschrijven. De projecten zijn met name gericht op onderzoek waarin Nederland een onderscheidende internationale positie heeft, zoals nano-electronica en automotive. Deze sector, de high tech, heeft het nu zwaar te verduren.

Bron en meer informatie: Ministerie van OCW >