Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 15 mei 2009

Wetenschap: veel slapen beste leermethode

Voor ruim tweehonderdduizend middelbare scholieren breken spannende weken aan. Maandag begint namelijk voor ongeveer 110.200 vmbo'ers, 53.650 havisten en 40.550 vwo-leerlingen het Centraal Examen. Een periode die zorgt voor veel stress, zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de examens zelf. De remedie? Veel slapen!

Eind vorig jaar uitgevoerd Amerikaans onderzoek toont aan dat tijdens examens acht op de tien studenten wel eens gespiekt heeft. Volgens wetenschappers is een goede nachtrust een veel beter middel om je door eindexamenstress heen te slaan en te slagen. Mits je de examenstof leert natuurlijk.

"Al heeft veel leren alleen zin, wanneer ook veel en daardoor diep geslapen wordt", weet Hein Meijers, initiator De Nationale Wetenschapsquiz. "In de slaap wordt namelijk alles wat die dag geleerd is, in het lange termijn geheugen van de hersenen opgeslagen. Een goede nachtrust is belangrijk, anders blijft de oefenstof hangen in je korte termijn geheugen. En dat wordt aan het einde van de nacht door de hersenen gewist."

Uit een vorig jaar gehouden enquête onder 900 eindexamenkandidaten, bleek dat zeventig procent internet gebruikt tijdens de voorbereiding op een examen. De drie belangrijkste toepassingen zijn 'om te oefenen', 'voor tips' en 'om mijn rooster achterhalen'. Bijna de helft van de leerlingen gebruikt daarvoor www.examen.nl, waarbij zij vooral oefenexamens en verslagen/samenvattingen raadplegen.

Al speelt Examen.nl veel verder in op de behoefte van eindexamenkandidaten. Naast een drukbezocht forum, waar meer dan 100.000 geregistreerde scholieren én docenten met elkaar in discussie gaan, publiceert de website heel snel - vaak zelfs als eerste - antwoorden van de examens. Daarnaast vinden leerlingen op examen.nl gratis oefenexamens vanaf 2001. Ook kunnen eindexamenkandidaten de examenscan doen. Leerlingen maken een ontwikkelde test en krijgen vervolgens een resultatenoverzicht en handige tips en trucs voor de examens.

En voor wie ondanks al deze hulpmiddelen tóch zijn heil wil zoeken in spieken, hebben Casper en Maarten in een filmpje op www.examen.nl de ultieme spiektips op een rijtje gezet.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht