Ingezonden persbericht


Partij voor het Noorden steunt SER-advies over landsdelig bestuur

De Partij voor het Noorden heeft met instemming kennis genomen van de aanbeveling van de Sociaal Economische Raad Noord-Nederland om in het Noorden te komen tot één noordelijk landsdeelbestuur. De door de SER aangevoerde argumenten daarvoor onderschrijft de Partij voor het Noorden van harte. Bestuurders kijken nu te weinig over de provinciale grenzen en daardoor mist het Noorden kansen op bijvoorbeeld het gebied van energie en toerisme. Bovendien leidt de huidige, wat aarzelende samenwerking er toe dat de Haagse politiek zich weer veel te veel op het Westen van het land concentreert en dat de provincies zonodig weer tegen elkaar worden uitgespeeld.

De reactie van de Groninger Commissaris der Koningin, Max van den Berg, zoals verwoord in de Leeuwarder Courant van 8 mei jl. namens de drie noordelijke provincies, vindt de Partij voor het Noorden veel te beperkt. Van den Berg stelt dat het ontstaan van een landsdelig bestuur de afstand van de burger tot de politiek zou vergroten. Maar de burger is momenteel helemaal niet zo geïnteresseerd in de provinciale politiek, wat geen wonder is omdat de provincie nauwelijks bevoegdheden heeft die voor de burger belangrijk zijn. Pas als de Haagse politiek eindelijk eens meer bevoegdheden naar de regio's overhevelt, kan volgens de Partij voor het Noorden daaraan iets gedaan worden. Maar de provincies of de landsdelen moeten dan wel bestuurstechnisch sterker worden. Misschien vormen nieuwe landsdelen wel de beste maat. In elk geval in dat iets wat de Noordelijke SER verwacht en wat dus per definitie nu op de agenda staat.

Max van den Berg zou het idee om eventueel als Noord-Nederland door te groeien tot een noordelijk landsdeelbestuur op zijn merites moeten bekijken. Juist de provincie Groningen zou het voortouw moeten nemen om te komen tot zo'n eventuele bestuurlijke herindeling van het Noorden. Juist vanuit Groningen, met zijn universiteit, academisch ziekenhuis, groot stedelijk winkelgebied, het hoofdkantoor van de Gasunie, Groningen Seaports en de algehele uitstraling van de provincie, zou de discussie over de instelling van een noordelijk landsdelig bestuur moeten opgestart (in het belang van de gehele regio, zie het totale advies van de SER!).

En, Max van den Berg is nu al weer de langstzittende commissaris der Koningin in het Noorden en de aanstaande voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Groningen, 15 mei 2009

Partij voor het Noorden,