Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Honderdste chauffeur geplaatst

MobiliteitsCentrum transport doorslaand
succes

Chauffeurs zijn zeer te spreken over de dienstverlening van het begin februari ingestelde mobiliteitscentrum voor de transportsector, zo blijkt uit een tevredenheidsonderzoek. Dagelijks schrijven zich werkloze chauffeurs in en plaatsen transportbedrijven vacatures. Meer dan honderd chauffeurs zijn inmiddels bemiddeld naar een andere baan.

Het MobiliteitsCentrum transport is een gezamenlijk initiatief van de sociale partners in het transport: Transport en Logistiek Nederland (TLN), KNV, VVT, FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond. Doel is om chauffeurs en kraanmachinisten, die als gevolg van de economische crisis werkloos zijn geworden, naar een andere baan in de transportsector te begeleiden. In het transport werken ruim 150.000 mensen, van wie zo'n 95.000 chauffeurs. De sociale partners is er alles aan gelegen om hen te beschermen tegen de gevolgen van de economische crisis, die de transportbedrijven keihard treft. Een andere belangrijke reden om chauffeurs juist nu aan de bedrijfstak te binden, is het grote tekort dat binnen enkele jaren zal ontstaan. Tot 2015 zullen zo'n 45.000 chauffeurs vertrekken, met name als gevolg van (pre)pensioen. Daarbovenop komt de behoefte aan extra chauffeurs, die ontstaat door de toekomstige economische groei.

De grootste activiteit bij het MobiliteitsCentrum transport was direct na de oprichting te merken. In de eerste weken meldden zich enkele honderden chauffeurs en plaatsten bedrijven bijna honderd vacatures. Het aantal geslaagde matches nam in de maanden daarna toe.

Onlangs werd de honderdste chauffeur geplaatst. Een unieke match! Een moeder en een dochter vonden een duobaan in de distributie. De dochter werkt de eerste drie dagen van de week, waarna haar moeder op donderdag en vrijdag het stuur overneemt.

Er is een lacune tussen de vraag naar en het aanbod van chauffeurs. De meeste vacatures komen uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en een deel van Noord-Brabant. De meeste beschikbare chauffeurs wonen daarentegen in de rest van het land. De adviseurs van het MobiliteitsCentrum transport benaderen regelmatig op eigen initiatief bedrijven in de regio's waaruit weinig vraag komt, met als doel om het aanbod van vacatures te verhogen. Voorts worden tweewekelijks regionale mailings met cv's van chauffeurs naar werkgevers gestuurd.

De website van het MobiliteitsCentrum transport wordt druk bezocht. Chauffeurs vinden er naast alle vacatures onder meer tips voor het schrijven van een cv en een sollicitatiebrief. Werkgevers kunnen er terecht voor het aanmelden van vacatures en het downloaden van diverse contractvormen. Voor chauffeurs verschijnt iedere veertien dagen een nieuwsbrief. De adviseurs van het MobiliteitsCentrum transport onderhouden regelmatig contact met de ingeschreven chauffeurs. Ook zijn zij desgewenst behulpzaam bij het opstellen van het cv. Chauffeurs zijn erg tevreden over de totale dienstverlening van het MobiliteitsCentrum transport. Zij honoreren deze met het rapportcijfer 7,6.