Politie Hollands Midden Auto's van Politie Hollands Midden uitgerust met defibrillatoren

Bijna alle noodhulpvoertuigen van het politiekorps Hollands Midden zijn al uitgerust met een AED (Automatische Externe Defibrillator). Ongeveer 800 medewerkers van dit korps zijn in de laatste maanden van 2008 opgeleid door de Regionale Ambulance Dienst (RAD) om dit apparaat te kunnen bedienen.

Behalve dat er geoefend is met de AED zijn ook de kennis en vaardigheden over eerste levensreddende handelingen en de herkenning van ziektebeelden (zoals suikerziekte, hersenbloeding en epilepsie) getraind. Om de kennis op peil te houden krijgen alle opgeleide politiemedewerkers elk jaar een herhalingscursus.

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft eind 2007 besloten dat alle noodhulpauto's van de politie voorzien moeten worden van een AED (een Automatische Externe Defibrillator). De achterliggende reden is dat de politie vaak als eerste bij een ongeval of een melding van onwelwording aanwezig is. Door de beschikking te hebben over de AED kan vrijwel direct gestart worden met het verlenen van eerste hulp bij een hartstilstand wat de overlevingskans van het slachtoffer kan vergroten.

Agenten van Politie Hollands Midden hebben inmiddels al meerdere keren met succes de AED gebruikt:

Noordwijk. Zaterdag 2 mei , na een melding van een onwelwording van een 63-jarige wielrenner, zijn agenten naar de Van Berckelweg in Noordwijk gereden. De man werd ter plaatse gereanimeerd door twee vrouwen, maar had geen hartslag meer. De twee agenten hebben de reanimatie overgenomen en de AED aangesloten. Na het geven van de stroomstoot kwam de hartslag weer op gang. De ambulance heeft de man met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Een dag later is de man bijgekomen en maakt het vooralsnog goed.

Leiden. Vrijdagavond 10 april werd een persoon met hartklachten in een woning aan de Bonairestraat onwel. Agenten die als eerste ter plaatse waren startten direct de reanimatie en gebruikten de AED. Nog voor het ambulancepersoneel de reanimatie overnamen had de persoon weer hartslag.


---

(zie bijgevoegd foto; vrijgebruik bij dit onderwerp. Indien groter formaat dan opvragen via Bureau Communicatie)

Agent wordt getraind in gebruik van AED.