Ingezonden persbericht


Postbus 1027
3900 BA Veenendaal
PERSBERICHT

'Minder importliedjes in Opwekking'

Veenendaal - 15 mei 2009

Er moet meer aandacht komen voor de muziek in de kerk concludeerden drie muziekdeskundigen vrijdagochtend in het programma Koffie op GrootNieuwsRadio 1008 AM. En in de bundel Opwekking staan te veel 'importliedjes'.

"Je moet niet koste wat het kost het orgel eruit gooien en een bandje daarvoor in de plaats zetten." Jan Quintus Zwart, koordirigent, pleitte voor het zoeken naar nieuwe vormen zonder het verleden weg te gooien. In het kader van de Week van de Toekomst op het christelijke radiostation GrootNieuwsRadio werd in het laatste debat onder leiding van Evert ten Ham gesproken over de rol van de muziek in de kerk. Vertegenwoordigers van traditionele en vernieuwende muziek waren te gast "Sommige kerkgebouwen kunnen akoestisch gezien het beste met het orgel uit de voeten. Blijf dat dan ook doen. Toch zou er meer moeite moeten worden gedaan om de kerkmuziek te verbeteren. God verdient ons beste en mooiste lied", aldus Zwart. Rien van den Berg, dichter en initiatiefnemer van Psalmen voor Nu, geniet zelf van de oude psalmen en zingt ze met liefde. "Toch zingen we slechts een klein deel van de psalmen, ook in onze traditionele kerken. Dat is jammer. We missen daardoor zoveel diepte die in de psalmen is te vinden. Met Psalmen voor Nu willen we ze graag opnieuw tot leven brengen." Muzikant en aanbiddingsleider Mattijn Buwalda kan zich verbazen en zelfs boos maken als hij hoort dat de nieuwe liederen die worden toegevoegd aan een bundel zoals Opwekking import zijn. "Waarom liedjes vertalen als we zelf zoveel talent in eigen land hebben. Inhoudelijk zijn die importliedjes vaak slecht." Ook Rien van den Berg trok aan het eind van de uitzending de conclusie dat we in de toekomst meer gebruik moeten maken van Nederlandse componisten. Als tweede conclusie sprak hij over het koesteren van de eigen Nederlandse kerkmuziektraditie. "Die traditie dreigt met importliederen te verdwijnen en ontwikkelen we niet verder. Vergeet die waardevolle oude liederen niet, blijf ze zingen."

De gesprekspartners kijken uit naar een levendig gesprek over de plaats van kerkmuziek in de toekomst, die breder gaat dan de oude kerkmuziek zoals die nog steeds wordt gedoceerd aan de conservatoria. GrootNieuwsRadio zendt 24 uur per dag een christelijk geluid uit. Te ontvangen in heel Nederland (en België) via de middengolf 1008 AM en wereldwijd via internet www.grootnieuwsradio.nl