Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rijswijk, 15 mei 2009

VBO Makelaar: crisismaatregelen woningmarkt kabinet te eenzijdig

Brancheorganisatie VBO Makelaar vindt het een kwalijke zaak dat de crisismaatregelen van het kabinet voor de woningbouwmarkt eigenlijk niets nieuws opleveren en zeer eenzijdig zijn. Directeur Hans van der Ploeg: "Het lijkt erop of er een rondje door het land is gemaakt langs initiatieven die op dit moment volop worden ontwikkeld door gemeenten, projectontwikkelaars en corporaties. Deze instanties nemen de problemen op de woningmarkt met initiatieven als een koopgarantie, verhoging van de starterslening of erfpachtconstructies gelukkig wel serieus. Het kabinet doet niets meer en niets minder dan nu een stimuleringsbudget tegenover deze initiatieven zetten. Het is typerend dat het kabinet spreekt over crisismaatregelen voor de woningbouwmarkt en het niet heeft over de woningmarkt. De maatregelen zijn louter gericht op woningbouw. Daarnaast is er nog een doekje voor het bloeden voor woningeigenaren die in betalingsproblemen komen. Maar structurele plannen voor de woningmarkt die problemen moeten voorkomen, blijven uit."

Brancheorganisatie VBO Makelaar roept samen met andere belangenorganisaties al maanden om maatregelen die de woningmarkt en daarmee miljoenen (potentiële) woningbezitters nu kunnen helpen. Directeur Hans van de Ploeg: "Nog steeds blijven concrete maatregelen uit zoals tijdelijke verlaging van de overdrachtbelasting, ophoging van grens voor Nationale Hypotheek Garantie en Btw-verlaging voor onderhoud. Minister Bos heeft dan nu weliswaar toegezegd onderzoek te doen naar hogere Nationale Hypotheekgarantie, maar hoe lang gaat dat wel niet duren?" Talloze onderzoekers en gerenommeerde hoogleraren zoals Eichholtz hebben al lang aangegeven dat het bij deze maatregel alleen gaat om een garantstelling die zonder problemen of financiële risico's in werking kan worden gesteld."

Te weinig effectieve maatregelen

Een maatregel zoals tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet is maanden geleden al geëffectueerd. Op dit moment worden door diverse gemeenten al vergunningen voor tijdelijke verhuur afgegeven. Zo ook de 'Woonlastenfaciliteit', een reeds bestaande regeling waarvan een maand geleden al duidelijk was dat deze een nieuw jasje aan zou krijgen. Hans van der Ploeg: "Wellicht moeten de banken eens aan een tijdelijke woonlastenfaciliteit denken waarin huiseigenaren die nu in de problemen komen het te betalen maandbedrag tijdelijk bij de hypotheekschuld kunnen bijschrijven." Het kabinet wil voor deze groep de zogenaamde 'opkoopregeling' in het leven roepen. Woningcorporaties zouden hierin een rol spelen door woningen op te kopen en vervolgens terug te verhuren. Los van het feit dat bij deze regeling de nodige vraagtekens gezet kunnen worden, geeft de overkoepelende branchevereniging voor woningcorporaties Aedes ook aan dat zo'n regeling bij veel corporaties op enorme weerstand zou stuiten. "Concluderend kun je stellen dat minister van der Laan absoluut welwillend is en met name de nieuwbouw de helpende hand toeschiet wat een goede zaak is. Maar dat het kabinet op dit moment met dit crisispakket voor de woningmarkt de helpende hand toeschiet, daar zie ik niet veel van. Kennelijk krijgt het ministerie WWI te weinig financiële armslag om met echt effectieve maatregelen te kunnen komen. Het pakket maatregelen wat er nu ligt voegt te weinig nieuws toe."


---



Ingezonden persbericht