GroenLinks GroenLinks roept Plasterk naar Kamer over ontslagen homoseksuele leraar

15 mei 2009

Een school in Emst heeft een homoseksuele leraar op non actief gesteld enkel en alleen omdat hij homoseksueel is. Voor de GroenLinksKamerleden Mathieu Heemelaar en Tofik Dibi een overtuigend bewijs dat er explicieter in de wet Algemene Gelijke Behandeling moet staan dat discriminatie van homos ook op bijzondere scholen niet is toegestaan. Dinsdag wil GroenLinks aan de minister vragen snel in actie te komen en geen enkele vertragingstactiek van de christelijke partijen meer toe te staan.

De school schorst de homoseksuele leraar een week nadat minister Plasterk alle scholen een brief heeft gestuurd waarin staat dat zij homoseksuele docenten moeten accepteren. Veel indruk heeft de brief blijkbaar niet gemaakt. Heemelaar: Dat verbaast me eigenlijk niet. De wet biedt scholen te veel ruimte. Dat vindt ook de Europese Commissie. Daarom moet die wet liever gisteren dan vandaag gewijzigd worden.

De bijzondere scholen en de christelijke partijen lieten meteen weten de brief van Plasterk niet op prijs te stellen. Het CDA vindt bijvoorbeeld dat er bijkomende omstandigheden kunnen bestaan. Dibi: Bijkomende omstandigheden? Discriminatie mag niet. Punt uit. Ik vind het kwalijk dat de christelijke partijen scholen het idee geven dat ze in hun recht staan om homoseksuele leraren te ontslaan of te weigeren.

Zondag is het de Internationale Dag tegen de homofobie. Heemelaar: Hopelijk geeft die dag minister Plasterk extra spirit om verder te gaan op de ingeslagen weg. Het is duidelijk dat homo-emancipatie hem na aan het hart ligt. Nu nog doorpakken.