Twee nieuwe bevestigde gevallen van A/H1N1-griep in België

15/05/2009 17:20

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Nadat gisteren, 14 mei, een jongeman uit Mechelen opgenomen werd in het Sint-Pietersziekenhuis te Brussel met de A/H1N1-griep, contacteerden de gezondheidsautoriteiten zestien mensen die nauw contact gehad hebben met de patiënt sinds zijn terugkeer uit New York op 11 mei.

In de loop van de avond, kregen al deze personen het bezoek van een gezondheidsinspecteur die hen een verpakking met antivirale middelen voor een profylactische behandeling van zeven dagen leverde en hen informeerde over het opvolgen van hun gezondheidstoestand. Geen van hen vertoonde op dat moment symptomen of voelde zich onwel.

Twee van deze personen werden in de loop van de nacht onwel en meldden zich vroeg in de ochtend van 15 mei aan op de spoedafdeling van een ziekenhuis. In overleg met de gezondheidsinspecteur werden beide personen onmiddellijk getest en in het ziekenhuis geïsoleerd in afwachting van de resultaten.

Rond 15.30u. deze namiddag kwamen beide testen met een positief resultaat terug van het laboratorium in het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Hierop werd het transport naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel georganiseerd.

De patiënten zijn bevriend (24 en 26 jaar) met de jongeman die gisteren opgenomen werd en met wie zij veelvuldige contacten hadden sinds zijn terugkeer uit New York.

Op het moment van de vlucht New York-Brussel, vertoonde de jongeman van 28 jaar nog geen symptomen en was hij niet besmettelijk.

In totaal werden vandaag twaalf analyses uitgevoerd. Twee testten positief, één was positief voor de wintergriep en de negen andere leverden een negatief resultaat op.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel