ABVAKABO FNV

Reorganisatie Orbis uitgesteld

Zorgconcern Orbis kan de afspraken uit het sociaal plan niet betalen en stelt een aangekondigde reorganisatie om die reden uit.

Zorgconcern Orbis verkeert al geruime tijd in financiële moeilijkheden. Een reorganisatie was noodzakelijk en vakbonden ABVAKABO FNV, NU '91, FBZ, CNV Publieke Zaak en Unie Zorg en Welzijn maakten daarom afspraken over een sociaal plan met de zorginstelling. Hierin was onder meer een afspraak gemaakt voor personeelsreductie zonder gedwongen ontslagen.

Begin deze week werd bekend dat Orbis geen geld heeft om de afspraken uit het sociaal plan na te komen, terwijl de reorganisatie deze week zou beginnen. De bonden waren verbijsterd en trokken aan de bel.

Daarop is vandaag opnieuw overleg gevoerd en hebben de bonden en Orbis afgesproken dat de aanvullende afspraken, zoals gemaakt in het sociaal plan, van de baan zijn. Dit betekent ook dat de al in 2008 gemaakte afspraak van kracht is: geen gedwongen ontslag bij reorganisatie.

Zodra Orbis de financiering voor het sociaal plan rond heeft, zullen de bonden opnieuw worden uitgenodigd voor overleg. Orbis heeft aangekondigd dat het concern gedwongen ontslag in dat gesprek opnieuw aan de orde zal stellen.