CDA

Omtzigt: De staat garandeert wel heel veel

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt is kritisch op de uitwerking van het garantiestelsel door de overheid. In het kader van de kredietcrisis garandeert de Nederlandse staat leningen van banken. Die garantstelling wordt bijvoorbeeld gebruikt door ING, SNS en Fortis.

Maar de bedrijven Leaseplan en NIBC zijn echt grootverbruikers van de regeling. De afgelopen weken is het gebruik ervan opgelopen tot meer dan EUR36 miljard, een zeer fors bedrag. Daarvan is â¬5 miljard voor NIBC en â¬7 miljard voor Leaseplan.

NIBC lijkt al zijn schulden versneld onder de garantstelling te willen brengen. De oude schulden zijn niet veel waard en dus koopt het bedrijf zijn eigen oude schulden en maakt zo misschien wel een heel mooie winst. âMaar dat was natuurlijk niet de bedoeling van de garantieregelingâ, zegt Omtzigt. âDat kost de Nederlandse bevolking wel heel veel geld.â

Datzelfde geldt voor Leaseplan. Dit bedrijf is actief in 30 landen. âHet is relatief klein in Nederland en heeft hier vast geen â¬7 miljard kapitaal nodig voor de leaseauto's. Toch geeft het â¬7 miljard leningen uit onder staatsgaranties. Is het dan de bedoeling dat de Nederlandse belastingbetaler garant staat voor alle lokale leasemaatschappijen van deze onderneming?â

Omtzigt heeft de minister van Financiën gemaand om hier met spoed op te reageren, omdat het aantal garanties en leningen in snel tempo toeneemt.

---