Nieuw-Vlaamse Alliantie


Waar blijven KBC-bestuurders van Vlaamse regering? (15/05/09)

KBC kwam voor de derde keer te biecht bij de overheid. Dit leidde tot opeenvolgende, steeds omvangrijker overheidshulp. Toen de Vlaamse overheid op 22 januari de KBC ter hulp kwam, heeft KBC blijkbaar verzwegen dat het nog een berg probleemkredieten meesleepte. Minister-president Kris Peeters verklaarde op 3 februari in het Vlaams parlement immers dat enkel nog de super senior CDOs in de boeken stonden voor een bedrag van ongeveer 4 miljard euro en dat alle andere CDOs op nul gebracht waren in de boeken van KBC. De realiteit blijkt nu dramatisch slechter. De probleemportefeuille was opgelopen tot een fabuleuze som van 22,5 miljard euro. De belastingbetaler gaat dit nu grotendeels waarborgen.

Ofwel faalde het risk management van KBC, ofwel verzweeg KBC de ware toestand. Ook de CBFA heeft zich, zoals professor De Grauwe schrijft, gewillig laten misleiden. Meer nog, de CBFA zegt dat KBC op eigen verantwoordelijkheid kon beslissen niet te communiceren om te vermijden dat de bank schade zou lijden. Het wordt dus meer dan tijd dat er een ernstige en krachtige Europese banktoezichthouder komt.

Maar ook de Vlaamse regering gaat niet vrijuit. De kernkapitaaleffecten ten bedrage van 2 miljard euro gaven de regering recht op 2 zetels in de Raad van Bestuur. Hun akkoord is nodig voor een aantal precieze punten. Door onderling gekibbel zijn deze bestuurders nog altijd niet benoemd. De Vlaamse regering steekt niet weg dat dit te maken heeft met de politieke evenwichten. Een en ander werd schaamteloos gekoppeld aan topbenoemingen binnen de Vlaamse administratie en agentschappen. Ook deze zijn op zeer essentiële sleutelposten niet gebeurd. De N-VA had verwacht dat de regering ten minste vandaag, weliswaar laattijdig, haar twee bestuurders bij de KBC zou aanduiden. Vanmorgen nog kwam de minister-president op de radio niet verder dan de melding dat hij al een tijdje ervoor pleit om de bestuurders te benoemen. Dit is niet alleen slecht bestuur, dit is schuldig verzuim.

Had de regering twee bestuurders benoemd, dan had zij alle interne informatie gehad die ze wilde. Het is grotendeels de Vlaamse belastingbetaler die nu opdraait voor de meer dan loyale inspanningen voor de KBC. Deze belastingbetaler heeft recht op een strikte controle op wat er met zijn centen gebeurt.

De N-VA blijft dus bij haar vraag om alsnog in het Vlaams parlement een spoeddebat te organiseren over KBC. Het bureau beslist hierover maandag a.s.