Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z09122

Vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie), Joldersma (CDA), Bouwmeester (PvdA) en Van der Vlies (SGP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, en de minister voor Jeugd en Gezin over de verstrekking van alcohol op schoolfeesten en het gebruik van alcoholtesters bij binnenkomst van een schoolfeest. (Ingezonden 15 mei 2009)


1
Kent u het bericht "Alcohol taboe op schoolfeesten"? 1)


2
Wat vindt u van de uitkomsten uit het onderzoek van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid?


3
Wat vindt u van het gegeven dat tweederde van de leerlingen onverantwoord veel drinkt op schoolfeesten die niet alcoholvrij zijn?


4
Wat zijn de bereikte resultaten sinds de standpuntbepaling door de toenmalige staatssecretaris van VWS in 2002, bijvoorbeeld door de inspanning van de toenmalige VVO (de vertegenwoordigende organisatie van scholen in het voortgezet onderwijs) om scholen in het voortgezet onderwijs op te roepen terughoudend te zijn bij het verstrekken van alcohol aan scholieren? 2) Wat is het huidige standpunt van de minister van VWS over alcoholverstrekking aan scholieren?


5
Bent u bereid bij scholen aan te dringen op alcoholvrije schoolfeesten en alcoholvrije werkweken? Zo nee, waarom niet?


6
Bent u bereid het gebruik van alcoholtesters door scholen te bevorderen bij binnenkomst van een schoolfeest, gezien de slechts vier van de 43 scholen uit het onderzoek die nu gebruikmaken van blaastesten bij schoolfeesten?


1) Trouw, 14 mei 2009: "Alcohol taboe op schoolfeesten"
2) Kamerstuk 27 565, nr. 26