Gemeente Utrecht

Burgemeester Utrecht bezoekt zusterstad Brno, Tsjechië

De burgemeester van Utrecht, mr. A. Wolfsen brengt van vrijdag 22 tot en met zondag 24 mei een kennismakingsbezoek aan zusterstad Brno in Tsjechië. De burgemeester ontmoet vertegenwoordigers van het bestuur van Brno, onder wie zijn collega-burgemeester Roman Onderka. Tevens woont hij een gezamenlijk concert bij van het Toonkunstkoor Utrecht en het zusterkoor Brnenský filharmonický sbor (philharmonisch koor Brno).

Naast ontmoetingen met het bestuur van Brno maakt burgemeester Wolfsen kennis met verschillende aspecten van de zusterstad. Hij maakt onder meer een rondleiding door het stationsgebied dat, net als in Utrecht, een grote herontwikkeling doormaakt. Naast de stedenbouwkundige aspecten is er ook aandacht voor de sociale aspecten met een bezoek aan de faciliteiten voor verstandelijk gehandicapten in het Vankovka-winkelcentrum, een voormalige textielfabriek. Voorts bezoekt de burgemeester Villa Tugendhat, de Brnose tegenhanger van het Rietveld-Schröderhuis. Het concert van het Toonkunstkoor Utrecht en het Filharmonisch Koor Brno op zaterdag 23 mei is een belangrijk onderdeel van het bezoek. De Tsjechische regering heeft dit concert benoemd tot een van de officiële promotie-activiteiten van het huidige EU-voorzitterschap.

Het Toonkunstkoor Utrecht bestaat uit 125 ervaren zangers en zangeressen uit de stad Utrecht en omgeving. Sinds 1991 is de muzikale leiding in handen van Jos Vermunt. In 2004 is het koor door H.M. de Koningin onderscheiden met de Koninklijke Erepenning. Het Toonkunstkoor bestaat dit jaar 180 jaar. Ter gelegenheid van het lustrum bezoekt het koor de zusterstad Brno en treedt op met het Philharmonish Koor uit Brno. Sinds twee jaar werken de koren samen aan de organisatie van dit concert; regelmatig treden leden op bij een concert van het zusterkoor. Op zaterdag 23 mei treden de koren op met het Deutsches Requiem van Johannes Brahms in het grote Janàcek Theater.
In 2010 viert het BrnÄ*nský Filharmonický Sbor - Beseda BrnÄ*nskà (Filharmonisch Koor Brno), dat uit 64 leden bestaat, het 150-jarig bestaan; het plan is dat beide koren dan in Utrecht optreden.

De stedenband Utrecht-Brno bestaat sinds 1993. De laatste jaren richt de stedenband zich voornamelijk op uitwisselingen en samenwerking op het gebied van onderwijs en cultuur. Diverse onderwijsinstellingen in Utrecht, van primair tot universitair onderwijs, organiseren regelmatige bezoeken en uitwisselingen met soortgelijke instellingen in de zusterstad. Vele leerlingen, docenten en studenten kunnen zo internationale ervaring op doen en kennis maken met de inwoners van de zusterstad. Ook op het gebied van cultuur vinden uitwisselingen plaats, zoals tussen de twee koren, met tentoonstellingen en deelname van een Utrechtse groep aan het Streetfestival in Brno.



Gemeente Utrecht