Ingezonden persbericht

Roto Smeets: BUSINESS UPDATE EERSTE KWARTAAL 2009

De ontwikkeling van de economie in Europa heeft tot gevolg dat volumes in onze industrie gemiddeld met circa 20% achterblijven ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Roto Smeets heeft in dezelfde periode 6% minder volume verwerkt. Door deze negatieve ontwikkeling richten marktpartijen zich nog meer op volume, waarbij het element prijs een sluitpost lijkt te zijn. Gevolg een nog grotere prijsdruk.

Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van aandeelhouders op 15 april jl. heeft de voorzitter van de Raad van Commissarissen, de heer David Montgomery, medegedeeld per de datum van de eerstvolgende (Buitengewone) Algemene vergadering van aandeelhouders af te zullen treden. In dezelfde vergadering zijn Drs. Ronald Blom en Drs Han Noten benoemd respectievelijk herbenoemd in de Raad van Commissarissen.

Tevens is het voorstel tot Statutenwijziging goedgekeurd waarin onder meer de naamswijziging van Roto Smeets Group was opgenomen. Aangezien het belangrijkste merk van RSDB, Roto Smeets, internationale bekendheid geniet is besloten met het oog op de gewenste Europese expansie, de naam Roto Smeets ook te gaan dragen in de naam van de vennootschap. Sinds de handelsdag van 4 mei kan gehandeld worden in aandelen Roto Smeets i.p.v. RSDB.

In het eerste kwartaal is bij Roto Smeets GrafiServices Eindhoven de nieuwe KBA Jumbo-pers in gebruik genomen. Tevens is daar gestart met de integratie van het zusterbedrijf 'Nadruk, binders met een accent' en is aangekondigd dat beide Roto Smeets GrafiServices vestigingen, in Eindhoven en Utrecht, vanaf 1 juli integraal aangestuurd zullen worden. Dit biedt mogelijkheden om potentiële synergieën, zowel commercieel als productietechnisch te optimaliseren.

Het onderzoek naar vervreemding van de MediaPartners Group loopt door en heeft nog geen bevredigende oplossing gebracht.

Aankondiging voorgenomen herstructurering
Roto Smeets Group kondigt vandaag het voornemen aan haar organisatie te herstructureren, uitgaande van een stand-alone situatie, gericht op structurele kostenverlaging maar met behoud van haar commerciële dienstverlening. Deze herstructurering heeft helaas tot gevolg dat circa 450 arbeidsplaatsen zullen vervallen. Een adviesaanvraag hiervoor is vandaag ingediend bij het Vertegenwoordigend Overleg.

Rationale
Zoals eerder aangegeven lijdt de huidige west Europese markt onder een grote overcapaciteit. Zowel in de diepdruk als in de rotatieoffset is er sprake van een structurele overcapaciteit van 15% tot 20%. Als we deze overcapaciteit combineren met een daling van het papiervolume als gevolg van de economische crisis wordt helder dat de enorme druk op de opbrengstprijzen zal voortduren.

De afgelopen jaren is veel energie gestoken in de poging om op Europees niveau een consolidatieproces op gang te brengen wat op termijn zou moeten leiden tot een gezonde bedrijfstak. Over het proces dat doorlopen is hebben wij regelmatig gecommuniceerd. Nog steeds gaan wij er vanuit dat een dergelijke gelegenheid zich in de toekomst zal voordoen echter de huidige markt- en resultaatontwikkeling eisen nu maatregelen in de stand alone situatie. Uitgangspunt daarbij is dat de keuzes die gemaakt worden een positieve uitwerking moeten hebben op het resultaat met behoud van onze klantgerichte marktbenadering.

Voorgenomen maatregelen
Ter voorkoming van verdere overcapaciteit vindt herstructurering van groepscapaciteit plaats. Onze capaciteit zal met 30 Kton, circa 8% van onze huidige capaciteit, teruggebracht worden. In totaal verdwijnen er 13 verouderde persen in 2009 en 2010 (Deventer 1, Etten 1, Utrecht 7, Doetinchem 2 en Antok 2). In dezelfde periode worden er moderne persen geplaatst bij SMD in Doetinchem (2009), bij Antok in Hongarije (2009) en in 2010 bij Roto Smeets in Weert.

Deze herstructurering heeft ingrijpende gevolgen voor de medewerkers van de Roto Smeets Group. Met name voor Roto Smeets Utrecht dat in 2010 afgebouwd zal worden. Bij Roto Smeets Utrecht werken circa 250 medewerkers. Bij de overige bedrijven zullen ongeveer 200 medewerkers boventallig worden.

Daarboven zullen wij aan alle collega's die niet getroffen worden door deze reorganisatie en dus perspectief op werk houden, een loonoffer van 3% vragen. Vanaf 2010 zal ieder jaar per 1 augustus van dat jaar 1 % van dit offer weer teruggegeven worden.

Deze maatregelen moeten leiden tot resultaat- en rendementsverbetering en zullen vanaf 2011 minimaal EUR 25 mln op jaarbasis aan kostenbesparingen opleveren, zonder de voorziene desinvesteringen. De eenmalige reorganisatiekosten bedragen circa EUR 18 mln en komen ten laste van het eerste halfjaar 2009.

Om technisch fit te blijven zijn er voor de stand alone situatie, tot en met 2014, EUR 94 mln aan investeringen gepland. Dit om er commercieel zorg voor te dragen dat wij een consistente kwaliteit / prijsverhouding blijven leveren gericht op de marktsituatie. Maar wel investeringen die in de gewenste resultaatontwikkeling van de Roto Smeets Group passen.

Diepdruk
De integrale marktbenadering van diepdruk zal nog verder geïntensiveerd worden door een centrale aansturing van de locaties in Deventer en Etten-Leur. Roto Smeets Deventer zal de komende jaren produceren op 4 brede persen in 5 ploegendienst. De smalle perscapaciteit zal worden opgelegd.

Roto Smeets Etten zal worden teruggebracht naar 3 persen in 4 ploegendienst. Bij Roto Smeets Etten wordt één pers opgelegd.

Rotatieoffset
Roto Smeets Utrecht zal geleidelijk worden afgebouwd en in 2010 worden gesloten.
Het in stand houden van drie rotatieoffset locaties in Nederland vraagt teveel van de financiële spankracht van het concern. Orders zullen in goed overleg met de opdrachtgevers geheralloceerd worden naar Roto Smeets in Weert en naar Senefelder Misset in Doetinchem.

Nabewerking
Bij De Wit Grafische Nabewerking wordt een reorganisatie uitgevoerd die moeten leiden tot een resultaat herstel. Verder wordt er op Europees niveau gekeken of samenwerking met externe partijen mogelijk is. Nadruk wordt geïntegreerd met Roto Smeets GrafiServices Eindhoven en Rotopack heeft zijn plek bij Roto Smeets Deventer weer gevonden.

Support services
De huidige stafdiensten zoals Finance, ICT, HR en Inkoop worden na de reorganisaties ingericht conform de nieuwe samenstelling van het concern.

Deze ingrijpende reorganisatie zal van de Roto Smeets Group een moderne, compacte en gezonde organisatie maken, toegesneden op de ontwikkeling van de Europese markt.

Vertegenwoordigend Overleg, medewerkers en vakbonden zijn heden geïnformeerd. Zodra het Vertegenwoordigend Overleg zijn advies heeft uitgebracht, zal de uitvoering van het plan worden opgestart. De uitvoering van deze herstructurering zal conform het huidige, met de vakbonden overeengekomen, sociaal plan geschieden.

Vooruitzichten
Door de financiële consequenties van bovengenoemde herstructurering en de moeilijk in te schatten ontwikkeling van het economische klimaat kunnen wij geen uitspraak doen over de verdere resultaatontwikkeling in 2009. Wij blijven bij onze verwachting dat het netto resultaat over 2009 fors negatief zal zijn.

Onze focus blijft gericht op het behoud van een gezonde balans door scherp op operationele kasstroom te sturen en de schuld niet te laten oplopen. Optimale service en waardeproposities voor onze klanten, bezettingsgraad en beheersing van kosten, werkkapitaal en investeringen zijn daarbij de speerpunten.

Wij herhalen in deze business update onze melding dat bij de halfjaarcijfers 2009 een belangrijke wijziging in grondslagen voor de tussentijdse berichtgeving zal worden toegepast ten aanzien van de kosten voor en de verplichting uit hoofde van vakantiedagen. Het resultaat over het eerste halfjaar zal hierdoor negatief worden beïnvloed. Het resultaat over het tweede halfjaar zal daarentegen positief worden beïnvloed door deze grondslagwijziging.

Financiële kalender
In verband met het terugtreden van de heer Montgomery uit de Raad van Commissarissen wordt er naar gestreefd eind juni een Buitengewone Vergadering van Aandeelhouders te laten plaatsvinden. De aankondiging voor deze vergadering zal tijdig en volgens de gebruikelijke procedure plaatsvinden.

Buitengewone vergadering van aandeelhouders : nog niet bekend
Persbericht halfjaarcijfers 2009 : 20 augustus 2009
Business update 3e kwartaal 2009 : 12 november 2009
Persbericht jaarcijfers 2009 : 18 maart 2010
Algemene Vergadering van Aandeelhouders : 28 april 2010

Deventer, 15 mei 2009

Roto Smeets Group NV
Raad van Bestuur

· Aanhoudende druk op volume en prijs.
· Roto Smeets kondigt een herstructureringsprogramma (2009-2014) aan om enerzijds op korte termijn de effecten van de overcapaciteit en daar bovenop de economische crisis te dempen en anderzijds ter ondersteuning van rendementsverbetering op lange termijn.
· Circa 450 arbeidsplaatsen zullen concernbreed verdwijnen gedurende 2009 en 2010. Kostenbesparing minimaal EUR 25 mln op jaarbasis vanaf 2011, zonder de voorziene desinvesteringen. Eenmalige kosten ten laste van 2009 circa EUR 18 mln.
· Vanuit kracht heeft Roto Smeets Group het voornemen in een stand-alone situatie de komende 5 jaar circa EUR 94 mln te investeren voor een klantgerichte marktbenadering.
· De bovengenoemde maatregelen zullen leiden tot een significante productiviteitsstijging en efficiëntieslag met bijbehorende rendementsverbetering.
· RSDB NV vanaf heden Roto Smeets Group NV.



Ingezonden persbericht