Ingezonden persbericht

Amsterdam, 15 mei 2009

Emancipatie in Europa: Europarlementariërs op de zeepkist

Aan de vooravond van de Europese Verkiezingen organiseert WOMEN Inc. op maandag 18 mei een politiek café en biedt vrouwen in Nederland een live stemwijzer gericht op maatschappelijke onderwerpen die hen aangaan zoals de emancipatie van het ouderschap. WOMEN Inc. presenteert een open, ongedwongen debat over het Nederlandse emancipatiebeleid in Europees verband. Europarlementairs in spé klimmen op de zeepkist en vertellen over ouderschap in Europa en wat hun partij voor vrouwen in Nederland kan betekenen.
Onder leiding van moderator Gülden Ilmaz opent publicist Roos Wouters de avond met een scherpe column over flexibilisering van het ouderschap. Hoogleraar Arbeids- en Emancipatie-economie Joop Schippers spreekt met Hedy d'Ancona over het Nederlandse gezinsbeleid in Europees verband. Emine Bozkurt (PvdA), Veronique Swinkels (NewEuropeans), Marije Cornelissen (GroenLinks), Marietje Schaake (D66), Niermala Jankie (Solidra), Hester Jansen (CDA), Natasja Oerlemans (Partij voor de Dieren) en anderen staan op de zeepkist en vertellen in een paar minuten waarom er 4 juni op hen gekozen moet worden. De avond wordt muzikaal omlijst met chansons van José van Waveren .
Nederland neemt in Europa een achterstandspositie in als het gaat om de emancipatie van het ouderschap. De Nederlandse overheidsuitgaven voor gezinnen stellen weinig voor in vergelijking met de uitgaven van andere West-Europese landen. Groot-Brittannië, België en Frankrijk geven bijna twee keer zoveel van hun Bruto Nationaal Product uit aan (één ouder)gezinnen. Kan Nederland zich optrekken aan de Europese zusterstaten? En op welke manier kunnen de aanstaande Europese Verkiezingen bijdragen aan de emancipatie van het ouderschap in Nederland? Deze en andere vragen staan centraal tijdens het politiek café van WOMEN Inc.
WOMEN Inc. Politiek café
WOMEN Inc. organiseert normaliter elke maand een talkshow gelinkt aan de actualiteit en gekoppeld aan een van de vijf thema's op basis waarvan WOMEN Inc. streeft naar een mentaliteitsverandering. Deze thema's zijn: 1. realiseer economische zelfstandigheid 2. maak gebruik van vrouwenrechten 3. emancipeer het ouderschap 4. participatie en doorstroom van vrouwen op de arbeidsmarkt, en 5. meer verschillende vrouwen in beeld. Deze maand is het eenmalige politiek café aan het thema 'emancipeer het ouderschap' gekoppeld.
WOMEN Inc.: Vergroot je kansen!
Toegang: gratis.