Universiteit van Tilburg
UvT-Hoogleraren Bovenberg en Prins toegetreden tot Akademie (KNAW)

UvT-hoogleraren Lans Bovenberg (algemene economie) en Corien Prins (recht en informatisering) zijn op 15 mei gekozen tot nieuwe leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW adviseert de regering op wetenschappelijk gebied. Akademieleden wijzen jaarlijks nieuwe leden aan: dit jaar zijn in er totaal 28 gekozen.

Prof. dr. Lans Bovenberg (1958) is expert op sociaaleconomisch gebied en houdt zich vooral bezig met overheidsfinanciën, belastingen, pensioenen, vergrijzing, arbeidsmarkt en sociale zekerheid. Bovenberg heeft daarnaast expertise opgebouwd op het terrein van milieueconomie. Hij is ook wetenschappelijk directeur van Netspar, het wetenschappelijk instituut van de Universiteit van Tilburg voor vraagstukken over vergrijzing.

Prof. mr. Corien Prins (1961) is verbonden aan het Tilburg Institute for Law, Technology and Society van de UvT. Zij doet onderzoek op het gebied van (internationale) reguleringsvraagstukken in relatie tot ICT en andere technologieën (biotechnologie, ambient intelligence, nanotechnologie). Speciaal aandachtsveld is de relatie tussen burger en overheid in een informatiesamenleving. Prins is ook lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

De KNAW is actief bij de kwaliteitsbeoordeling van wetenschappelijk onderzoek. De Akademie is verantwoordelijk voor negentien instituten voor wetenschappelijk onderzoek en voor dienstverlening aan de wetenschap. De in totaal ruim tweehonderd gewone leden van de Akademie zijn vooraanstaande wetenschapsbeoefenaren, werkzaam op alle terreinen van het wetenschappelijk onderzoek. Akademieleden kiezen jaarlijks nieuwe leden aan de hand van aanbevelingen uit de wetenschappelijke gemeenschap. De verkiezing gebeurt op grond van hun wetenschappelijke prestaties.