Provincie Zuid-Holland
Zwemverbod voor Langeraarse Plassen en Nieuwkoopsche Plassen

De provincie Zuid-Holland heeft een zwemverbod afgekondigd voor de Langeraarse Plassen, Kerkepad in Langeraar en voor de Nieuwkoopsche Plassen, Meijepad in Nieuwkoop. Oorzaak is de aanwezigheid van een grote hoeveelheid giftige blauwwieren. Daarnaast wordt een negatief zwemadvies afgegeven voor de Braassemermeer in Roelofarendsveen ivm een onveilige situatie en voor Plas Elfhoeven in Reeuwijk ivm een grote hoeveelheid giftige blauwwieren. De gemeente Woubrugge heeft het zwemgebied van de Wijde AA Zuidzijde afgesloten ivm een onveilige situatie.

Blauwwieren

Als blauwwieren een drijflaag gaan vormen, neemt de hoeveelheid giftige cyanobacteriën toe. Als de concentratie te hoog wordt, wordt er een negatief zwemadvies of zwemverbod afgekondigd. Een drijflaag van blauwwieren ziet er uit als een groen-blauwe olieachtige laag op het water.

Gezondheidsklachten

Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, koorts, huidirritatie en maag en darmklachten.

Meer informatie

Actuele informatie is te vinden op de website van de provincie Zuid-Holland

www.zuid-holland.nl/zwemwater en op teletekstpagina 725. De zwemwater telefoon (070-447 75 50) is op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur. Men kan hier terecht met alle vragen over zwemwater en het melden van gezondheidsklachten. Vragen kunnen op per email gesteld worden via zwemwater@pzh.nl