Ingezonden persbericht

FRIESE BEROEPSVISSERS WERKEN AAN HERSTEL VAN AALSTAND

De 17 beroepsvissers van de Friese Bond van Binnenvissers gaan als eersten aan de gang met het herstel van de Aalstand in Friesland. Zij gaan op 19 mei a.s. ongeveer 85.000 jonge aaltjes uitzetten. Daarnaast gaan ze dit najaar 11.000 kilo volwassen aal "over de dijk"' zetten, zodat ze zich in zee kunnen voortplanten.
Zo werken de Friese beroepsvissers intensief mee aan het herstel van de aalstand.

Het uitzetten van jonge aal wordt door beroepsvissers al sinds het begin van de vorige eeuw gedaan om de aalstand op peil te houden. De noodzaak daartoe is groter geworden, omdat de hoeveelheid aal in de Nederlandse binnenwateren (ook in Friesland) sinds de Tweede Wereldoorlog aanzienlijk is teruggelopen. Vaak worden daarvoor met een beschuldigende vinger gewezen naar de beroepsvissers. Ten onrechte, want welke beroepsvisser zou zijn eigen toekomst kapot willen vissen? Onderzoek heeft uitgewezen dat de teruggang van de aal veroorzaakt wordt door omstandigheden, waar de beroepsvissers part nog deel aan hebben.

Waarom is er minder aal?
Veel oorzaken die verantwoordelijk zijn voor de teruggang van de aal hebben te maken met onze waterhuishouding en de ingewikkelde manier van leven van de aal.
. De aal wordt geboren in de Sargassozee (bij de Bahama Eilanden). Vandaar doen de jonge aaltjes er drie jaar over voordat ze de Europese kusten bereiken. Vroeger konden ze daar overal het zoete water intrekken, maar door stuwen en dijken (Afsluitdijk, Lauwersmeer) is dat veel moeilijker geworden. Gevolg : minder jonge aal.
. Volwassen aal moet weer 6000 km terugzwemmen naar de Sargassozee om zich daar voort te planten. Die tocht gaat weer langs diezelfde stuwen en dammen en om uit de polders te ontsnappen ook langs vele honderden grote en kleine gemalen. Dat blijken dodelijke "gehaktmolens" voor aal te zijn. Gevolg: minder aal voor de voortplanting en dus ook weer nog minder jonge aal

Beroepsvissers actief voor aalherstel
De Friese beroepsvissers hebben besloten om - samen met hun collega's in de rest van het land - maatregelen te nemen die de aalstand weer kunnen verbeteren. Daarvoor weken ze intensief mee aan de uitvoering van het Nederlands Aalherstelplan dat is opgesteld door het ministerie van LNV. Dat plan heeft twee peilers: uitzetten van jonge aal en meer volwassen aal naar zee brengen om zich daar voort te planten. De Friese vissers gaan met beide activiteiten aan de gang. Zo worden er op 19 mei verspreid over de hele provincie ongeveer 85.000 stuks jonge aal uitgezet. Evenals voorgaande jaren zijn de aaltjes afkomstig van het viskweekbedijf Troelstra Aquacultuur te Rohel. Daar zijn ze enige tijd opgekweekt zodat ze voldoende sterk zijn om uitgezet te worden.

Terug naar zee
Meer aal naar zee laten ontsnappen voor de voortplanting, is de tweede peiler voor het aalherstel. Het ministerie van LNV wilde daarvoor elk jaar voor de palingvissers een vangstverbod van twee maanden instellen. De Tweede Kamer heeft dat plan echter gewijzigd. De Kamer wil nu dat de Nederlandse palingvissers elk jaar 157.000 kilo volwassen aal (schieraal) vangen. Niet voor de consumptie, maar voor de voortplanting.
De Friese beroepsvissers gaan dit najaar een belangrijke bijdrage leveren aan de uitvoering van dit verhuis-plan voor paling. Zij zullen in totaal 11.000 kilo volwassen aal vangen die vervolgens overgebracht wordt naar lokaties waar ze vrij kunnen uitrekken naar zee.