Ingezonden persbericht


Stedelijk Museum Vianen Voorstraat 97 4132 AP Vianen

RONDLEIDING Janneke Hartman

15 mei 20.00 uur

toegang: gratis
een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld

De fotografe Janneke Hartman zal op 15 mei een rondleiding geven op haar expositie WERELDVROUWEN. De bezoeker krijgt een boeiende toelichting over de wijze waarop haar portretten tot stand komen.

De expositie WERELDVROUWEN toont portretten van vrouwen die Janneke Hartman tijdens haar reizen tegenkwam. Sterke - soms getekende - koppen uit onder meer Botswana, Namibie, Zimbabwe, Lesotho, China en Nepal.

Over haar grote passie het reizen zegt zij:
'Ik hou van onderweg zijn. Ik hou van onbekende werelden en culturen. Mijn grote verwondering over hoe mensen over de wereld dezelfde emoties hebben. Mijn respect voor hun kracht; hun eigenwaarde; hun drang tot overleven; hun trots. Dat wil ik fotografisch vastleggen en laten zien aan mensen hier, in Nederland'.

De eerste belangstelling voor fotografie kreeg Janneke Hartman in de huis-DOKA van haar vader. Later specialiseerde zij zich op het gebied van de audiovisuele en beeldende kunsten. Zij begeleidde filmprojecten, werkte als actrice, boetseerde, tekende en schilderde.

Haar foto's weerspiegelen het leven van alledag, de sociale context waarin mensen leven en overleven. Zij fotografeert dicht op de huid. Maar niet zonder voorbij te gaan aan de gedachten van de mens op de foto. Respect tonen en een ongedwongen sfeer scheppen vindt zij belangrijk. 'Soms is oogcontact voldoende, of een (kinder)liedje zingen en er samen om lachen, soms is het een poos met elkaar optrekken, waardoor ik contact maak voordat ik afdruk. Een glimp, een moment'.

Bij de foto:
Kwebbeltante, Pokhara, Nepal 2000
De bezoekster van de 'stoffenkast' kwebbelt er lustig op los. Ze heeft een prachtig doorleefd gelaat

http://www.stedelijkmuseumvianen.nl



Ingezonden persbericht