Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Designpionier en schilder

OVERZICHTSEXPOSITIE EDMOND BELLEFROID IN LIMBURGS MUSEUM

Design uit Nederland wordt alom erkend. Nederlandse ontwerpers staan aan de wereldtop. Dit gegeven is niet van gisteren of eergisteren. Al in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw liep Nederland mee voorop en dat met name in het keramisch design. Het Limburgs Museum in Venlo zet vanaf 15 mei tot en met 6 september aanstaande Edmond Bellefroid (1893-1971) in de schijnwerpers, een van de toonaangevende designpioniers. Bellefroid ontwierp tussen beide wereldoorlogen in opdracht van de Maastrichtse aardewerkfabriek De Sphinx serviezen van een tijdloze, onvergankelijke schoonheid. Ook als schilder maakte Bellefroid faam. Het is voor het eerst sinds meer dan vijftig jaar dat aan deze designer en kunstenaar een expositie wordt gewijd.

In 1933 brengt De Sphinx het servies Thea op de markt, een van de meest sprekende voorbeelden van Nederlands aardewerkfabricage uit de jaren dertig. Thea van Edmond Bellefroid is inmiddels uitgegroeid tot dé icoon van het keramisch design uit Limburg. Een verzamelaar die op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel een melkkannetje of kop en schotel uit dit servies vindt, heeft een gouden dag. Thea is opgenomen in veel museumcollecties. Voor zijn tijd is het servies verbluffend modern. De combinatie van knoppen en oren, de discusvorm en de combinatie van de verschillende glazuren verbazen ook nog na vijfenzeventig jaar. Het servies werd niet in opdracht van een bepaalde klant gemaakt, maar was bestemd voor de vrije verkoop. Met zijn extreme vormgeving appelleerde het aan het moderne levensgevoel. Het zal zeker niet gekocht zijn door de familie doorsnee, maar eerder door een maatschappelijke avant-garde en misschien toen al door verzamelaars.

Thea is maar een van de vele serviezen die Bellefroid vanaf 1931 voor De Sphinx heeft ontworpen. In 1934 viert de firma het honderdjarig bestaan en worden liefst elf nieuwe serviezen op de markt gebracht. Ook in de jaren erna werkt Bellefroid onverdroten door. In de Tweede Wereldoorlog staakt Bellefroid zijn werkzaamheden en leidt hij een leven van illegaliteit en onderduiken. Na de bevrijding van Maastricht treedt hij weer aan, maar niet voor lang. In 1946 maakt hij de overstap naar Klei-atelier Brunssum, waar hij 'esthetisch leider' wordt. Artistiek heeft hij daar alle vrijheid om exclusief serviesgoed te ontwerpen dat in beperkte oplages wordt vervaardigd. Porseleinfabriek Mosa slaagt er in 1947 in om Edmond Bellefroid op deeltijdbasis aan zich te binden. Drie jaar later wordt het een voltijd dienstbetrekking als blijkt dat Klei-atelier Brunssum niet rendabel is en Bellefroid te duur is voor het kleine bedrijf. Ook voor Mosa maakt hij ontwerpen die inmiddels designklassiekers zijn geworden.

Het oeuvre van de schilder Edmond Bellefroid is in de laatste jaren enigszins op de achtergrond geraakt. Geïnspireerd door Permeke ontwikkelde hij zich tot expressionist met een donker palet van oker, sienna en omber. Als reactie op Tweede Wereldoorlog schildert hij verbijsterde figuren met heftige gebaren. Bellefroid trad zelden naar buiten met zijn portretten, figuurstudies, religieuze voorstellingen en landschappen. Buiten Limburg is zijn werk zelden te zien geweest. Bij gelegenheid van zijn zestigste verjaardag kreeg hij een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De tentoonstelling Edmond Bellefroid - Veelzijdigheid in vorm en verf biedt een representatieve keuze uit het grote oeuvre van de vormgever en schilder.

Daarnaast is er werk te zien van tijdgenoten die hem hebben beïnvloed. Schilders en keramische ontwerpers zoals Permeke, Chabot, Bart van der Leck, Hildo Krop en C.J. van der Hoef. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie van de hand van drs. C. Scharmann over leven en werk van Edmond Bellefroid.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
maandag 1 juni (Tweede Pinksterdag) 11-17 uur
overige maandagen gesloten