TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 12-05-2009

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 15 mei
Nederland 1 - 22.00 uur

VERMIST AWARD VOOR INITIATOR AMBER-ALERT

Frank Hoen krijgt dit jaar de 'Vergeet-Me-Niet' Award van het TROS-programma VERMIST voor zijn alarmsysteem om gekidnapte kinderen op te sporen. Hoen, directeur van Netpresenter, is initiator van het AMBER Alert dat burgers in no-time informatie verstrekt over een ontvoerd kind en de dader. Presentator Jaap Jongbloed liet vorige week Frank Hoen in een wegopbreking rijden waar hij via een AMBER-waarschuwingsbord werd geconfronteerd met zijn nominatie voor de Award. "Het systeem werkt! Ik ben van top tot teen alert", zegt de blij verraste Frank Hoen: "hopelijk werkt het bij een echt AMBER Alert ook zo en redt het kinderen". Volgens Carlo Schippers van het Korps Landelijke Politie Diensten is het van groot belang om direct en opvallend alarm te slaan wanneer een kind op gewelddadige wijze is ontvoerd: "Juist de eerste drie uren na de ontvoering van een jong kind zijn cruciaal omdat een pedofiel zich dan ontdoet van zijn slachtoffer".

Het AMBER waarschuwingssysteem is opgezet in Texas en vernoemd naar de 9-jarige Amber Hagerman die in 1996 werd ontvoerd en vermoord. In Nederland reikt VERMIST jaarlijks de 'Vergeet-me-niet Award uit in het kader van de 'Internationale Dag van de Vermiste Kinderen' op 25 mei. De Award is bedoeld als aanmoediging voor mensen die zich verdienstelijk maken bij het opsporen van vermiste kinderen.

In de uitzending van vrijdag 15 mei wordt de Award uitgereikt door Corrie van Buuren, ambassadrice van VERMIST. Corrie is de moeder en oma van de vermoord teruggevonden Marion en Romy van Buuren.

Presentatie: Jaap Jongbloed

Meer informatie via de website: www.vermist.nl of www.amberalertnederland.nl