Fotoproject Nieuwe Groeten Uit...

13/05/2009 07:00

Foam/ANP/NHM

Nederland is het land van de kaasdragers, molens en tulpen maar ook van innovatie, ecologie, Dutch design, jeugdculturen, Vinexwijken en nieuwe folklore. Het beeld van Nederland is door de jaren heen flink veranderd en het oude beeld (van tulpen, molens en kaasdragers) lijkt gedateerd. Om het Nederland van nu op de kaart te zetten organiseren ANP Historisch Archief en Foam Fotografiemuseum Amsterdam samen met het Nationaal Historisch Museum in oprichting het project Nieuwe Groeten Uit... Dit project wordt mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

Nieuwe Groeten uit... roept elke Nederlander op om een foto te maken die hij typerend vindt voor Nederland anno nu. Deze 'nieuwe ansichtkaarten' kan hij vervolgens uploaden op de website www.nieuwegroetenuit.nl.

Deze zomer tourt het project het land door met een gigantisch opblaasbaar paviljoen waarin de foto's worden vertoond. Deelnemers maken kans om onderdeel te worden van de eerste tentoonstelling van het Nationaal Historisch Museum, begin 2010, en op te worden genomen in de Collectie Nederland.

Op 15 mei om 14.00 uur vindt in Muiderberg de nationale kick-off plaats van Nieuwe Groeten Uit... Tijdens deze kick-off zal presentator en acteur Sebastiaan Labrie het project op spectaculaire wijze introduceren. Tevens zijn hier aanwezig Marloes Krijnen (directeur Foam) Mirjam Bekker-Stoop (directeur ANP Foundation) en Erik Schilp (directeur Nationaal Historisch Museum), om al uw vragen over het project te beantwoorden.

Over Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Foam is dé plek voor fotografie in al haar gedaanten: van documentair tot mode, van eigentijds tot historisch. Een museum met een internationale allure. Naast grote tentoonstellingen waarin het werk van (wereld)beroemde fotografen gepresenteerd wordt, toont Foam ook jong talent in kleinere, snel wisselende exposities. Maar Foam is meer dan een museum. Foam is te vinden aan de Keizersgracht, maar soms ook op andere plekken. In Foam Magazine, op straat, in het buitenland of op tournee.

Over ANP Historisch Archief

Het ANP is dé leverancier van nieuws in Nederland . Zo verzorgt het ANP nieuws in dagbladen, op televisie en radio, op het internet en bij bedrijven en overheden. ANP Historisch Archief bewaart een archief van foto's, teksten en audio uit de periode 1900-1996. De collectie geeft een overzicht van bijna een eeuw binnenlands en buitenlands nieuws en gebeurtenissen op het gebied van politiek, Koninklijk Huis, sport, economie, oorlog, rampen, dagelijks leven en entertainment.

Het ANP bestaat dit jaar 75 jaar en mede in dit kader neemt het ANP deel aan dit project.

Over NHM

Het Nationaal Historisch Museum biedt inzicht in de geschiedenis die leeft in Nederland. Elke Nederlander kan er zijn eigen geschiedenis herkennen, beleven en toevoegen. Het museum verbeeldt de Nederlandse geschiedenis in wisselende perspectieven.

Over de BankGiro Loterij

De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar 900.000 deelnemers, vele tientallen miljoenen uitkeren aan meer dan vijftig musea en andere cultuur- en erfgoedinstellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. Uit de afdracht over 2008 keerde de BankGiro Loterij ruim 58 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,