VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 13 mei
2009/036/MS

Leukemiecellen gebruiken oorlogstechnieken om te overleven

'Oorlog' tussen leukemie en het immuunsysteem

Na behandeling van leukemie met chemotherapie blijven bij de helft van de patiënten nog kankercellen over. Deze cellen kunnen weer uitgroeien tot leukemie. In principe kan het immuunsysteem een belangrijk deel van deze cellen opruimen. Ware het niet dat de kankercellen zich van allerlei 'oorlogstechnieken' bedienen waardoor ze niet meer herkenbaar zijn voor het immuunsysteem. Martine Chamuleau deed onderzoek naar de technieken die kankercellen gebruiken om zich te verdedigen tegen het immuunsysteem. Ze ontdekte daarbij een belangrijke correlatie tussen de prognose van de patiënt en de mate waarin kankercellen zich camoufleren voor het immuunsysteem. Chamuleau promoveert op vrijdag 15 mei aan VU medisch centrum te Amsterdam.

Een van de belangrijkste technieken die kankercellen gebruiken, is dat ze het eiwit waaraan ze herkenbaar zijn camoufleren met een ander eiwit, zodanig dat het immuunsysteem ze niet meer herkent. In het laboratorium is een techniek ontwikkeld waarmee het camouflerende eiwit verwijderd kan worden. Door patiënten te vaccineren met deze weer goed herkenbare cellen, kan het immuunsysteem haar werk weer doen.

Chamuleau vond verder dat de kankercellen ook een stofje produceren dat de cellen van het immuunsysteem verlamt, waardoor dit systeem z'n werk niet meer kan doen. Een derde techniek die kankercellen gebruiken, is dat ze zich harnassen tegen specifieke signalen van het immuunsysteem die aangeven dat de kankercellen dood moeten gaan.

Deze bevindingen zijn een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de genezing van leukemie. Door het doorgronden van de ontsnappingstechnieken van de leukemiecellen kunnen tegenacties genomen worden. Het onderzoek is de basis voor verder onderzoek om een effectieve immuuntherapie voor patiënten met leukemie te ontwikkelen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Achtergrondinformatie (