Gerechtelijke organisatie

Op 15 mei uitspraak over verbod Vereniging tegen de Kwakzalverij om een arts kwakzalver te noemen

Den Haag, 13 mei 2009 - De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft in 2000 een bundel uitgegeven voor een congres over "Kwakzalverij in de twintigste eeuw". Daarin was een lijst opgenomen van personen die volgens de Vereniging als de "top twintig" kwakzalvers moeten worden beschouwd. In de bundel is vermeld welke definitie de Vereniging hanteert voor "kwakzalverij": daarvoor moet zijn voldaan aan vijf voorwaarden, waaronder dat het handelen van de betrokkene "niet gefundeerd is op toetsbare en voor die tijd logische dan wel empirisch-houdbare hypothesen en theorieën" en dat "geen toetsing binnen de beroepsgroep op effectiviteit en veiligheid heeft plaatsgevonden". Verder wordt in de bundel opgemerkt dat een betiteling als "kwakzalver" geen beschuldiging van kwade trouw of oplichting inhoudt. Deze definitie is dus neutraler dan die in Van Dale, waarin naast de betekenis van "iemand die nutteloze middelen toepast ter genezing van de een of andere ziekte of middelen beweert te kennen tegen alle mogelijke ziekten", ook de figuurlijke betekenis wordt vermeld van "iemand die het publiek wat op de mouw wil spelden, syn. boerenbedrieger, oplichter, knoeier."

Uitspraken rechtbank en hof
Op de in 2000 samengestelde lijst van kwakzalvers is de arts M. Sickesz opgenomen, die sinds 1965 werkzaam is op het gebied van de orthomanuele geneeskunde. Daarvan is in kranten en tijdschriften melding gemaakt, zonder dat de genoemde, meer neutrale betekenis van het woord "kwakzalver" is vermeld. Sickesz stelt in deze procedure dat de Vereniging onrechtmatig handelt door haar op de lijst van kwakzalvers te vermelden, en zij vordert rectificatie en een verbod van herhaling. De rechtbank Amsterdam heeft dat op 3 augustus 2005 afgewezen.
Het hof Amsterdam heeft op 31 mei 2007, (zie LJN: BA6412) de vorderingen van Sickesz toegewezen en de Vereniging onder meer:
- verboden Sickesz als kwakzalver of "notoire genezer" aan te duiden, op straffe van een dwangsom EUR 10.000 per overtreding (met een maximum van EUR 100.000).

- bevolen een rectificatie in De Telegraaf en NRC Handelsblad te plaatsen.

Procedure bij de Hoge Raad
De Vereniging heeft tegen de uitspraak van het hof beroep in cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.
Als advocaat in cassatie treden op voor de Vereniging: mr. P.J.M. von Schmidt auf Altenstadt en voor Sickesz: mr. P. Garretsen, beiden advocaat in Den Haag.
Advocaat-generaal mr. J. Wuisman heeft op 23 januari 2009 in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd de uitspraak van het hof te vernietigen.

De Hoge Raad doet uitspraak op vrijdag 15 mei 2009, 10.00 uur. Vervolgens zal rond 10.45 uur een samenvatting van deze uitspraak aan de pers worden gestuurd en worden gepubliceerd op de website hogeraad.nl/actualiteiten. De uitspraak zelf (rolnr. 07/11133) wordt vrijwel gelijktijdig op de website rechtspraak.nl gepubliceerd.

Op vrijdag 15 mei zal tussen 10.45 uur en 12.00 uur persraadsheer mr. E.J. Numann (via tel 070 - 3611236) bereikbaar zijn voor een toelichting op de uitspraak.

Den Haag, 12 mei 2009
mw. mr. E. Hartogs, griffier,
tel. 070 - 3611236.

LJ Nummer

BA6412

Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 12 mei 2009