Raad van State


vrijdag 15 mei 2009
Zitting over de aanwijzing door de staatssecretaris van Defensie en de minister van VROM van het militair luchtvaartterrein Eindhoven. Dit aanwijzingsbesluit is genomen op grond van de Luchtvaartwet. De staatssecretaris en de minister hebben in het besluit de bestaande functie en het bestaande gebruik van het luchtvaartterrein vastgelegd. Onder meer de stichting Brabantse Milieufederatie, de colleges van burgemeester en wethouders van Veldhoven en Son en Breugel en de beleggingsmaatschappij De Mispelaar zijn het niet eens met dit aanwijzingsbesluit. Zo had volgens hen de geluidszone voor het militair gebruik en het civiele gebruik afzonderlijk moeten worden aangegeven en is de geluidszone in het besluit veel groter dan feitelijk noodzakelijk is. Verder vinden zij dat de staatssecretaris en de minister meer onderzoek hadden moeten doen naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit en de externe veiligheid. Ook enkele (voormalig) eigenaren van percelen in de buurt van het luchtvaartterrein komen in beroep. Zij zijn het er niet mee eens dat deze percelen deel uitmaken van het luchtvaartterrein, omdat het maar de vraag is of de percelen daadwerkelijk zullen worden gebruikt. (zaaknummer 200800689/1)

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van VWS van het verzoek om vervangende nieuwbouw mogelijk te maken op het terrein van het VU medisch centrum in Amsterdam. De Stichting Revalidatiecentrum Amsterdam (RCA) had om deze nieuwbouw verzocht. De minister heeft dit verzoek afgewezen, omdat er geen financiële middelen meer beschikbaar zijn om het bouwproject van RCA te ondersteunen. RCA is het hier niet mee eens en komt tegen de afwijzing in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200807159/1)

11.15 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van
Ontwikkelingssamenwerking van de subsidieaanvraag van de Stichting Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NIZA). Het gaat om een subsidie in het kader van het zogenoemde Medefinancieringsstelsel (MFS). Met het MFS geeft de minister aan op welke wijze hij maatschappelijke organisaties wil financieren die werken aan duurzame armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. De minister heeft de subsidieaanvraag van NIZA afgewezen, omdat NIZA niet kan voldoen aan de eis dat tenminste 25% van de inkomsten afkomstig moet zijn van andere bronnen dan de subsidies van het ministerie. NIZA is het hier niet mee eens. De rechtbank in Amsterdam heeft in augustus 2008 een eerder beroep van NIZA ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt NIZA in hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. NIZA vindt onder meer dat onduidelijk is aan welke eisen de subsidieaanvraag moet voldoen en met welke stukken de aanvraag moet worden onderbouwd. Ook vindt NIZA dat zij wel voldoende heeft aangetoond dat 25% van de inkomsten uit een andere bron afkomstig is. (zaaknummer 200807322/1)