Balans 10 jaar succesvol met bestrijden schooluitval

15/05/2009 07:00

Streetcornerwork

Balans 10 jaar succesvol met bestrijden schooluitval

Methodiek kort en krachtig beschreven

Aanbieding methodiekbeschrijving aan Fouad Sidali, stadsdeelwethouder Onderwijs en Jeugd, welzijn en zorg van stadsdeel Bos & Lommer op 15 mei 2009, 15.00-19.00 uur, Mansveldtschool, Karel Doormanstraat 125, 1055 VE Amsterdam

Balans is een bijzondere werkeenheid van Streetcornerwork en Raster.

Al tien jaar vecht Balans onvermoeibaar tegen schooluitval.

Met succes, want elk jaar weer blijkt dat een groot aantal van de jongeren, die door Balans worden begeleid, ondanks allerlei problemen tóch op school blijft of wordt teruggeleid naar het onderwijs of een leer/werk-traject.

Onmisbaar, omdat zich elk jaar een nieuwe lichting dreigende schooluitvallers aandient. Want steeds weer worden nieuwe jongeren geconfronteerd met problemen, waardoor zij - tijdelijk of voor langere duur - het op school niet meer zien zitten.

Het geheim van Balans ? In vaktermen is dat de zogenaamde 'integrale aanpak'.

In de praktijk betekent dat:


- de jongeren krijgen individuele begeleiding of coaching van een mentor;


- veldwerker van Balans zoeken de dreigende schooluitvaller op op straat of andere vindplaatsen en motiveren hen begeleiding te accepteren;


- Balans betrekt ouders bij de begeleiding via de raadgevers van Raster, in de praktijk een Marokkaanse en een Turkse raadgever;


- we organiseren huiswerkbegeleiding;


- we bieden de jongeren mogelijkheid aan ons zakgeldproject deel te nemen, waardoor zij hun vrije tijd op een positieve manier besteden.

Verder zijn alle medewerkers van Balans geduldig, realistisch en vasthoudend. Zij gaan uit van wat de jongeren goed doen en versterken dat. Zij staan dicht bij de jongeren, hun ouders en belangrijke samenwerkingspartners. Dat betekent dat zij snel kunnen reageren op we snel hulpvragen van de jongeren, van hun ouders en van andere belangrijke personen in hun omgeving. En dat snel zaken kunnen doen met onze samenwerkingspartners, die nodig zijn om problemen effectief op te lossen.

Heel erg belangrijk is dat stadsdeel Bos & Lommer de werkeenheid Balans vanuit een lange termijn visie en een positieve insteek subsidieert. Dat heeft Balans de kans geboden om een sterke partner te worden in de sociale infrastructuur van Bos & Lommer. In hedendaagse termen: duurzaamheid. We zijn het stadsdeel daarvoor zeer erkentelijk.

De aanpak van Balans zou in veel andere gemeentes of stadsdelen passen.

Contactpersoon: Thea van Susteren, projectleider, 06 14 01 33 34

www.streetcornerwork.eu





http://www.streetcornerwork.eu