Jeugd&Gezin: Rouvoet op Dag van het Gezin: Opvoeden kun je leren

Vrijdag 15 mei 2009, nummer 25

Rouvoet op Dag van het Gezin: Opvoeden kun je leren

'Opvoeden is voor ouders een grote verantwoordelijkheid. Daarom moedig ik hen aan om open te staan voor nieuwe opvoedkennis en -vaardigheden.' Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) reageert op een steekproef van René Diekstra en Melanie de Ruiter onder 2200 Nederlanders. Daaruit blijkt dat 52% van de respondenten vindt dat opvoeden geleerd kan worden. 48% lijkt opvoeden vooral te zien als iets dat je doet op basis van intuïtie en eigen inzichten.

Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin: 'Ouders hebben een enorme invloed op de gezonde en evenwichtige ontwikkeling van kinderen. Intuïtie is ontzettend belangrijk in de opvoeding, maar niet altijd voldoende. Wij weten steeds meer over de ontwikkeling van kinderen. Ouders en vooral ook kinderen hebben er baat bij om daarvan te leren.'

Opvoeddebat

Om het uitwisselen van kennis en ervaringen over opvoeden te bevorderen, start Minister Rouvoet vandaag het opvoeddebat. Samen met gemeenten, scholen, jeugdorganisaties, sportverenigingen, etc. organiseert het ministerie voor Jeugd en Gezin bijeenkomsten waarin ouders met elkaar in gesprek kunnen gaan over opvoeden. Geïnteresseerde ouders en organisaties kunnen terecht op www.opvoeddebat.nl.

Rouvoet: 'Het is niet erg als ouders niet op alle opvoedvragen direct een antwoord hebben , en ik wil ook helemaal niet dat ouders zich onzeker gaan voelen over hun opvoeding. Maar in plaats van op de automatische piloot op te voeden is het goed als ouders geregeld nadenken over wat voor de ontwikkeling van hun kind het beste is. Hoe ouders meer kennis krijgen over opvoeding moeten zij vanzelfsprekend helemaal zelf bepalen. Je kunt opvoedvragen bespreken met mensen in je omgeving. Of boeken, tijdschriften en websites over opvoeden lezen. Of eens binnenlopen bij een Centrum voor Jeugd en Gezin.'

Scholen niet op stoel ouders

De steekproef laat verder zien dat een meerderheid vindt dat scholen niet op de stoel van de ouders moeten gaan zitten. 60% vindt dat scholen gewoon goed moeten lesgeven en zich niet moeten bezighouden met opvoeden. Wel vindt 66% dat lessen in sociale en emotionele vaardigheden op school positieve effecten voor tieners kunnen hebben. Ook geeft zo'n 77% aan dat een echtscheiding meestal niet in het belang is van kinderen.

Het onderzoek is uitgevoerd voor de Gemeente Den Haag en de Provincie Zeeland onder de titel. Opvattingen over Opvoeding: Resultaten van een online-onderzoek.


-0-0-0-

Noot voor redacties (