Ingezonden persbericht


Persbericht Ampelmann 15 mei 2009

Ampelmann Company bouwt windmolens voor kust Engeland

De Ampelmann, een zesbenig platform op hydraulische cilinders, speelt een belangrijke rol bij de plaatsing van de 140 windmolens van het Greater Gabbard Offshore Wind project voor de kust van Engeland. Op vrijdag 15 mei wordt op de RDM werf in Rotterdam de vernieuwde Ampelmann gepresenteerd met behulp waarvan over zes weken de eerste 42 transition pieces van de windturbines deze zomer geïnstalleerd worden. In de zomer van 2010 volgen de resterende 78 transition pieces.

Stilstaand dek
De Ampelmann is bedacht aan de TU Delft en inmiddels ondergebracht in technostarter Ampelmann Company. De techniek van het platform is geleend van de zes hydraulische cilinders die worden gebruikt om bewegingen na te bootsen in vliegsimulators. Het platform blijft stilstaan door de bewegingen van het schip waarop het staat met zeer nauwkeurige en snelle sensoren te meten. Vervolgens stuurt een computerprogramma de lengte van de zes cilinders zo aan dat al die bewegingen onmiddellijk gecompenseerd worden. Vanaf het stilstaande dek kunnen monteurs via een loopbrug veilig overstappen naar bijvoorbeeld windmolens op zee, zelfs bij hoge golven. Het afgelopen jaar is de Ampelmann uitvoerig getest en verbeterd. De vernieuwde versie wordt gebruikt bij het Greater Gabbard project.

Voorsprong Nederland
De ontwikkeling van offshore windenergie neemt een grote vlucht. Volgens Jan van der Tempel, de bedenker van de Ampelmann, is het Nederlandse, maar ook de Engelse en Duitse deel van de Noordzee bij uitstek geschikt om grote parken verder op zee te installeren en te onderhouden, in. "Zowel de grote en goed bereikbare havens als de uitgebreide maritieme industrie geven Nederland een voorsprong op andere landen. De groei en bloei van jonge, innovatieve bedrijven zoals Ampelmann laat zien dat Nederland die voorspong verzilvert en uitbouwt."

RDM Campus
Voor de huisvesting van de Ampelmann systemen vond het bedrijf een plek in de voormalige RDM werf in de Rotterdamse haven. Onder het nieuwe motto Research, Design & Manufacturing werken onderwijs en bedrijven samen op de RDM Campus aan duurzame en innovatieve oplossingen op het gebied van bouwen, mobiliteit en energie. RDM Campus is een samenwerking tussen Albeda College, Havenbedrijf Rotterdam en Hogeschool Rotterdam.

Presentatie
De presentatie vindt plaats op 15 mei van 15:30-18:00 uur op de RDM werf, Heijplaatstraat 21, Rotterdam. De officiële handeling heeft plaats van 16:00-16:15 uur. Tijdens de aansluitende borrel is er tijd voor vragen/interview.
---

Einde persbericht



Ingezonden persbericht