Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|15 mei  2009  |
|Nummer        |
|110           |

11 miljoen euro beschikbaar

Provincie Noord-Brabant investeert in industrieel erfgoed


De provincie Noord-Brabant bevordert met een subsidie van 11 miljoen euro de snelle restauratie van industrieel erfgoed in Brabant. Industriële monumenten die zijn aangewezen als gemeentelijk of rijksmonument komen in aanmerking voor subsidie.

Erfgoed staat in deze bestuursperiode hoog op de politieke agenda. Het provinciaal bestuur neemt daarmee verantwoordelijkheid voor het behoud van met Noord-Brabant verbonden historische waarden. In 2008 ontvingen al negenendertig monumenten subsidie, vooral molens en kerken.
Vanwege het rijke industriële verleden van de provincie, kent Brabant daarnaast veel monumentale industriële monumenten.

In stand houden duur
Uitstellen van restauratie van deze objecten is onwenselijk, omdat herstel dan steeds duurder wordt. Aangewezen industriële monumenten, zoals de locloods in Roosendaal, mogen niet worden gesloopt. Veel van deze monumenten hebben hun oorspronkelijke functie verloren. De vaak grote objecten staan leeg en in afwachting van de herbestemming van het object of de herontwikkeling van het hele complex gaat tijd voorbij. In die tijd wordt aan onderhoud van de panden meestal niets gedaan.

Subsidieregeling
Daarom is besloten een subsidieregeling open te stellen die tot doel heeft eigenaren van industriële panden te ondersteunen bij het financieren van deze noodzakelijke restauraties. De subsidieregeling loopt tot 1 oktober 2009


Voorwaarden
Voorwaarden om een beroep op de subsidie te kunnen doen zijn onder meer, dat de restauratie zo snel mogelijk moet starten en dat uiterlijk op 1 juli 2010 de daadwerkelijke restauratiewerkzaamheden aanvangen.
Verder moet er een uitgewerkt plan met de benodigde vergunningen aanwezig zijn.

Europese Commissie
De subsidieregeling van de provincie moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie, maar wordt onder voorbehoud opengesteld. Eigenaren kunnen, op eigen risico, aanvragen indienen zodra de regeling gepubliceerd is.