Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 14 mei '09
Betreft: Verkoop aandelen Essent

Dinkelland akkoord met verkoop aandelen Essent na sluiten duurzaamheidscontract

Garanties op duurzaamheid en werkgelegenheid bepalend voor college Dinkelland

Het college van B&W van de gemeente Dinkelland is akkoord met de verkoop van de aandelen Essent aan RWE. Belangrijke voorwaarde voor de gemeente Dinkelland bij de verkoop van de aandelen is het duurzaamheidscontract en de werkgelegenheidsgarantie dat als onderdeel van de verkoop wordt overeengekomen tussen RWE en Essent.

Toelichting

Dinkelland komt hiermee tegemoet aan de wensen van de gemeenteraad die in eerste instantie in meerderheid tegen verkoop was, vanwege het niet duurzame karakter van kopende partij RWE. Voor het college waren de zwaarwegende bedenkingen van de raad over het aspect duurzaamheid dan ook aanleiding om in de afgelopen weken intensief overleg te voeren met andere aandeelhouders waar dit aspect eveneens een belangrijke rol speelde. Dit overleg heeft er uiteindelijk toe geleid dat de oorspronkelijke, enigszins vrijblijvende, afspraken tussen Essent en RWE op het gebied van duurzaamheid, inmiddels zodanig zijn aangescherpt, dat deze ook juridisch afdwingbaar zijn. RWE en Essent hebben nu op 12 mei jl. een pakket maatregelen gepresenteerd, waarbij RWE in een duurzaamheidscontract met Essent bindende afspraken maakt over investeringen in duurzame energie. Deze overeenkomst is onderdeel van het verkoopcontract tussen partijen. Het gaat daarbij ondermeer om investeringen in windenergie en opwekking van betaalbare en duurzame energie. Ook richten de twee bedrijven een stichting op die gaat toezien op de duurzame ambities van het nieuwe energieconcern. Mocht de nieuwe combinatie in gebreke blijven bij de aanleg van windparken, investeringen in biomassa-installaties of in plannen voor CO2-reductie, dan betaalt het bedrijf een aanzienlijke boete aan de aandeelhouders.

Met deze nieuwe garanties op het gebied van duurzaamheid gaat het college van Dinkelland er vanuit dat hiermee in voldoende mate tegemoet wordt gekomen aan de bedenkingen van de gemeenteraad. Met daarbij de garantie ten aanzien van de werkgelegenheid en de arbeidvoorwaarden voor de circa 8000 medewerkers van Essent (overeengekomen in een convenant met verschillende vakbonden en de Centrale Ondernemingsraad van Essent) staat niets de verkoop van de aandelen Essent nog in de weg wat het college van Dinkelland betreft.



Gemeente Dinkelland