Ingezonden persbericht


Published: 10:27 15.05.2009 GMT+2 /HUGIN /Source: Rabobank /AEX: Rabobank /ISIN: -

De Nederlandse woningmarkt maakt zware tijden door

Rabobank voorziet voor 2009 een nominale huizenprijsdaling met 5% en in 2010 met 1%. De neerwaartse risico's voor het sentiment van huizenkopers en de marktdynamiek blijven bestaan. In de afgelopen 10 jaar zijn er niet eerder zo weinig woningen verkocht in één kwartaal. Vooral het duurdere segment wordt hard geraakt. Tegelijkertijd neemt het aanbod van koopwoningen en de verkooptijd in dagen toe. Dit en meer kunt u lezen in het nieuwe Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank.

Niet alleen de woningmarkt verkeert in zwaar weer. De Nederlandse economie krimpt en is in een recessie beland, evenals de economieën van nagenoeg al onze handelspartners. Voor 2009 verwacht het economisch bureau van Rabobank een daling van het BBP met 4% ten opzichte van 2008 en ook voor 2010 wordt een negatieve groei verwacht (-1%). Tegelijkertijd verdubbelt de werkloosheid in 2010 ten opzichte van 2008. Het mogelijk verlies van (een deel van) het huishoudinkomen heeft een verlammende werking op het doen van grote uitgaven, zoals de aanschaf van een huis. Voor 2009 en 2010 verwacht de Rabobank daarom een negatieve prijsontwikkeling op de markt voor koopwoningen.

Regionale verschillen
Aangezien dé Nederlandse woningmarkt niet bestaat heeft de Rabobank, op basis van het verhuisgedrag van Nederlanders, 21 regionale woningmarkten onderscheiden. Vaak zijn mensen geneigd binnen deze regio's te verhuizen. In de krimpregio's met een overschot aan woningen kunnen de verkooptijden oplopen en daardoor de prijzen nog meer onder druk komen te staan dan in de regio's waar woningtekorten bestaan.

Koop huurwoningen stagneert
Ook in de verkoopmarkt van huurwoningen, de belangrijkste schakel tussen de huurmarkt en de koopmarkt, zijn de marktontwikkelingen voelbaar. Door de huidige onzekere tijden zijn huurders momenteel minder snel geneigd een woning te kopen, waardoor de mutatiegraden dalen. Wanneer de markt weer aantrekt zijn er echter goede kansen om huurwoningen weer te verkopen.

Rabobank deels positief over overheidsmaatregelen
De Rabobank is positief over de presentatie van een groen crisispakket door de overheid, als reactie op de dalende nieuwbouwproductie. Dit pakket stimuleert de bouwsector en de energiebesparing van woningen. Ondanks dat de maatregel voor de bouwsector goed getimed is verwacht de Rabobank dat de effecten op de woningmarkt gering zijn, aangezien op korte termijn geen soelaas wordt geboden voor het lagere aantal transacties.